AMFILOHIJE PODNEO PRITUŽBU ZBOG PRETRESA NA GRANICAMA: Pravoslavno sveštenstvo označeno kao državno opasno
Foto: EPA/Boris Pejović

pod oznakom hitno

AMFILOHIJE PODNEO PRITUŽBU ZBOG PRETRESA NA GRANICAMA: Pravoslavno sveštenstvo označeno kao državno opasno

Crna Gora -

"Pretresi sveštenika i monaha na graničnim prelazima politički su i anticrkveno motivisani", ocenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je od Saveta za građansku kontrolu policije tražio da ispita zakonitost takvog postupanja.

To piše u pritužbi na postupanje policije koju je poglavar MCP predao Savetu, a kojom je tražio da to pitanje hitno stave na dnevni red, kako bi se “disrkiminatorne aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu prekinule”.

"Već skoro mesec, na drumskim graničnim prelazima Crne Gore se vrši svojevrsna neposredna diskriminacija pravoslavnog sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i pravoslavnih sveštenika i monaha koji iz drugih država iz pokloničkih razloga svetinjama, kao i do sada dolaze u Crnu Goru. O tome smo neposredno obavešteni od strane sveštenstva i monaštva koje je bez ikakvog razloga, i to samo zbog toga što pripadaju Pravoslavnoj crkvi, zadržavano na graničnim prelazima i samo su njima, naočigled građana, vršeni pretresi automobila“, napisao je Amfilohije.

Mitropolit kaže da ne spori pravo Graničnoj policiji da na graničnim prelazima, u skladu sa zakonskim propisima, obavlja službenu dužnosti, ali ipak primećuje da se radi "o politički i anticrkveno motivisanim aktivnostima"

"Samo je jedna grupa lica - pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, označena kao ‘državno opasna’ i prema njoj se diskriminatorno postupa“, napisao je poglavar MCP.

Amfilohije je naglasio je da prilikom pretresa nije pronađena nijedna nedozvoljena stvar.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track