AMFILOHIJE ODRŽAO LITIJU NA CETINJU UPRKOS ZABRANI: Crkva je kroz vekove gonjena i progonjena, tako je i danas! (FOTO)
Foto: Facebook/Jovan Markuš

Nedelja pravoslavlja

AMFILOHIJE ODRŽAO LITIJU NA CETINJU UPRKOS ZABRANI: Crkva je kroz vekove gonjena i progonjena, tako je i danas! (FOTO)

Crna Gora -

Uprkos zabrani, mitropolit Amfilohije održao je litiju na Cetinju.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru i prazničnom litijom s ikonama od manastira do Crkve Roždestva Presvete Bogorodice na Ćipuru i nazad, danas je na Cetinju toržestveno proslavljena Nedelja pravoslavlja i svršen spomen na Sedmi vaseljenski sabor i pobedu pravoslavlja na ikonoborstvom.

Prazničnu litiju sveštenstva, sveštenomonaštva i vernika, koja se već 30 godina povodom Nedelje pravoslavlja održava svake godine na Cetinju, predvodio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Po povratku sa litije koja nije išla trasom kao ranijih godina, kazao je da je Crkva kroz vekove gonjena i progonjena, te da je tako i danas. Poručio je da je ovaj krsni hod, koji traje od 9. veka od svetoga grada Carigrada, hod blagoslova Božijeg i poklonjenja obrazu živoga Gospoda, “blagoslov svakome mestu i stopi, svakom ljudskom biću koje vidi taj hod i učestvuje u njemu”.

“Tako je i ovde na Cetinju taj hod trajao i za vreme Svetoga Petra Cetinjskog, i za vreme kralja i gospodara Crne Gore Nikole Prvoga Petrovića, neprekidno do naših vremena. Nažalost ove godine, po nekom bezumlju, ne znam po čijoj naredbi, ovaj hod je zabranjen. To nije dobro za grad Cetinje jer ovaj hod je svedočanstvo ljubavi Božije prema svakome čoveku, posebno prema ovome gradu čiji je pokrovitelj Presveta Bogorodica”, kazao je.

U Crnoj Gori je dan za litije i narodno okupljanje u znak borbe protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Kurir.rs/Mitropolija.com

Foto: Facebook/Jovan Markuš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track