KROJAČI U CRNOJ GORI BESPLATNO ŠIJU MASKE: Nadležni upozoravaju da se ne koriste, evo zašto!
Foto: Profimedia

opasno

KROJAČI U CRNOJ GORI BESPLATNO ŠIJU MASKE: Nadležni upozoravaju da se ne koriste, evo zašto!

Crna Gora -

Krojačke radnje u pojedinim crnogorskim gradovima besplatno šiju zaštitne maske za građane.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija i Institut za javno zdravlje, kažu da se maske od platna (na primjer pamuka ili gaze) ne preporučuju ni pod kojim okolnostima.

Detaljne preporuke za upotrebu medicinskih maski građani mogu pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje.

Inženjerka za dizajn i tekstil Tijana Todorović iz Podgorice upozorava da maske moraju moraju biti šivene u okruženju koje je sterilisano i poručuje da one kakve ovih dana šiju krojači u više crnogorskih gradova, nemaju efekat zaštite poput medicinskih.

Objašnjava da u uslovima u kojima se ovih dana šiju maske, materijal od kojeg se izrađuju dira više osoba, materijal se reže bez rukavica.

"I šiju na mašini na kojoj se šilo ko zna šta pre toga”, ukazuje ona.

Todorovićeva dodaje i da je problem kasnije i u načinu dostave.

“Ako je i jedna jedina osoba zaražena, to ostaje na materijalu za maske i automatski prelazi na korisnika i sve one sa kojima je u kontaktu”, kazala je ona.

Da bi proizvodnja bila valjana, dodaje ona, svi koji izrađuju maske moraju da budu testirani, u uniformama, a materijali od kojih se maske izrađuju – dezinfikovani, provjereni i spakovani prema propisima.

Todorovićeva ukazuje da ni materijali od kojih se maske izrađuju nemaju efekat zaštite.

"Pamuk zadržava nečistoće i bacile duže nego bilo koja tkanina, tako da je bolje imati i ruku preko usta nego ništa. Čisti pamuk bi bio najsigurniji, ali u prodaji, bilo da je u pitanju majica ili čaršaf, nema 100 odsto pamuka i taj pamuk je farbam i hemijski obrađivan. Nosite, pravite maske, ali ta maska nema efekat ni blizu medicinske i samo je jedna barijera koja može da pomogne, ali ne i da spasi", poručila je ona.

Kurir.rs/Vijesti Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track