CRNA GORA TRAŽI POMOĆ OD NATO: Treba nam 320 respiratora, maske, rukavice, odela
Foto: Profimedia

borba protiv korone

CRNA GORA TRAŽI POMOĆ OD NATO: Treba nam 320 respiratora, maske, rukavice, odela

Crna Gora -

Crna Gora je od mehanizma NATO zatražila maske, rukavice, respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku orpemu kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

Kako pišu podgoričke Vijesti, zahtev za pomoć upućen je Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

EADRCC je osnovni civilni mehanizam odgovora na vanredne situacije.

U molbi koja je objavljena na sajtu Alijanse i upućena svim članicama NATO i partnerskim zemaljama Crna Gora kao pomoć traži više od 5,6 miliona hiruških maski, oko pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, oko 6,5 miliona rukavica, oko 250.000 naočara i vizira, preko 336.000 hiruških haljina i još 100.000 nepromočivih, kao i 50.000 nepromočivih kecelja, milion jednokratnih hiruških kapi i naglavaka.

foto: Profimedia

Takođe se traži 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 apsiratora, 50 EKG aparata, dva defibrilatora.

Crna Gora je preko EADRCC-a dobila pomoć u gašenju požara 2017.

Iz Ministarstva odbrane je ranije saopšteno da će razmotriti traženje pomoći od NATO i drugih međunarodnih organizacija.

Sam NATO ne poseduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali pomaže na druge načine, kao što su logistika i transport.

U Crnoj Gori registrovano je još šest osoba inficiranih korona virusom, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje, tako da se broj zaraženih popeo na 91.

Crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na kovid-19 nije priključen, saopštio je za Dan rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba, doktor Ranko Lazović.

On je naveo da će do kraja sedmice broj respiratora biti povećan na 150, da ih neće nedostajati i da građani ne treba da brinu.

Lazović je istakao da je zdravstveni sektor u potpunosti funkcionalan, ali da se priprema i za najgori scenario.

On je naveo da je jedan broj lekara i medicinskog osoblja u samoizolaciji zbog rizika, ali da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u potpunosti.

Kurir.rs / Beta, Foto; Profimdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja