KORONA OSTAVLJA CRNU GORU BEZ ZAPOSLENIH: Šok podaci najnovijeg istraživanja, evo koliko je manje radnika zbog virusa!
Foto: Profimedia

STATISTIKA

KORONA OSTAVLJA CRNU GORU BEZ ZAPOSLENIH: Šok podaci najnovijeg istraživanja, evo koliko je manje radnika zbog virusa!

Crna Gora -

Ako ćemo verovati Ipsosu koji je nedavno napravio istraživanje na temu stavova Crne Gore o korona virusu, možemo zaključiti da je najmanje 14.000 ljudi ostalo bez posla od početka krize izazvane korona virusom

„Zdravlje je građanima Crne Gore na prvom mestu – potvrđuje i najnovije istraživanje agencije IPSOS koje je ove sedmice sprovedeno uz podršku UNICEF-a", prenosi saopštenje Ipsosa IN4S.

Kada je u pitanju tačnost informacija o koronavirusu, najveće poverenje građana uživa dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje. Slede dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra i dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, dok od relevantnih donosioca odluka na temu koronavirusa građani najviše veruju predsjedniku Vlade Dušku Markoviću".

Ipak, anketa je imala zanimlivih pitanja.

Naime, na pitanje o radnom odnosu, u pomenutoj anketi čak 7 odsto anketiranih je odgovorilo da je ostalo bez posla.

Hajde da to prevedemo u brojeve.

Prema podacima Monstata, na kraju 2019. godine, U Crnoj Gori radi 203.545 ljudi. 7 odsto od ovog broj iznosi 14.248, što je zapravo broj NOVIH nezaposlenih zbog korona virusa.

Još gori je podatak ako pogledamo Monstatovu anketu o radnoj snazi preka kojoj, na kraju 2019. godine u Crnoj Gori radi 287.300 ljudi. 7odsto od ovog broja iznosi 20.111 ljudi, što je po ovom metodu broj NOVIH nezaposlenih zbog korona virusa.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje, nezaposlenost u Crnoj Gori na kraju 2019. godine iznosi 16,21 odsto.

Dakle, za nepunih mjesec dana, ako ćemo vjerovati istraživanju, stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori se popela za 7 odsto i sada iznosi 23,21 odsto.

Nadamo se da je sada jasno zašto se ovom podatku nijie pridala pažnja koju zaslužuje. I zašto tražimo da mjere Valde budu snažne, pravovremene i sveobuhvatne kako bi se ovaj tragičan trend zaustavio.

Kurir.rs/IN4s Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track