LEKARIMA OD MILA SAMO TAPŠANJE PO RAMENU: DPS nije uvrstio predlog o povećanju zarada na dnevni red skupštine!
Foto: EPA / Boris Pejović, Printscreen

Bruka

LEKARIMA OD MILA SAMO TAPŠANJE PO RAMENU: DPS nije uvrstio predlog o povećanju zarada na dnevni red skupštine!

Crna Gora -

Lekare i medicinsko osoblje od početka epidemije i u Crnoj Gori nazivaju herojima, ali će oni koji su na prvoj liniji odbrane od korone zasada morati da se zadovolje pohvalama i aplauzima, jer od povećanja zarada - nema ništa.

Poslanici vladajuće partije nisu želeli ni da raspravljaju o povišicama, pa nisu glasali da se one nađu na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

Doktor Vladimir Dobričanin, iz Kliničkog centra Crne Gore, kaže da sve to pokazuje pravo lice vladajućeg DPS.

- Njima su puna usta pohvala, prave muzičke spotove, aplaudiraju, a iza toga ne stoji ništa. Njihov odnos prema lekarima i medicinskom osoblju je tridesetogodišnji, oni su doktore i doveli na ovaj nivo. Glasanje je pokazalo samo da će oni bez ikakvih skrupula sutra reći da nisu bili protiv rasprave, već uzdržani i da se procedura ispoštovala - kazao je dr Dobričanin. - Sve moje kolege su negodovale nakon glasanja u Skupštini, ali malo je njih koji su spremni naglas da to i kažu. To ne znači da većina nije razočarana, već da se plaše da iskažu svoje mišljenje.

Kako dodaje, najveće razočaranje nije to što im plate nisu povećane, već što vlast nije želela čak ni da raspravlja o tome.

- Lekari imaju konobarske zarade. Neka nam poslanici povećaju zarade na nivo njihovih plata. To bi trebalo da bude osnov za osam sati rada, kako ne bi doktori dolazili u situaciju da kada odu na odmor potrebno im je najmanje tri meseca da se oporave. Za 1.500 evra, koliko tvrde da imaju doktori mora da se radi šest dežurstava od 24 sata, sijaset prekovremenih sati i svaki dan da se bude na poslu - poručuje Dobričanin.

U zdravstvu su plate povećane ovog meseca za 12 odsto, a oni koji su bili u procesu rada od kada je nastupila epidemija, ovog meseca primili su do 15 odsto bonusa - ističe predsednica Sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić. - Predlog izmene Zakona o zaradama pogrešno je formulisan, jer zaposleni u zdravstvu zarade ne dobijaju na osnovu Zakona o zaradama u javnom sektoru, već preko Granskog kolektivnog ugovora. Zakonski se nije moglo reagovati, sve i da su usvojene izmene zakona, iako cenim da su svi imali dobru volju da se valorizuje naš rad kroz zarade približne onima koje imaju kolege u okruženju.

Kurir.rs/Novosti Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track