MITROPOLIT AMFILOHIJE POSLE SASLUŠANJA Zbog služenja vaskrslom Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom sveta
Foto: Youtube prtscr / TV Pljevlja

direktno

MITROPOLIT AMFILOHIJE POSLE SASLUŠANJA Zbog služenja vaskrslom Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom sveta

Crna Gora -

Mitropolit Amfilohije dao je izjavu kojoj podseća da verski obredi nisu zabranjeni, što se vidi iz akata koji su doneti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša kao da su verski obredi – i to samo Pravoslavne crkve – zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija.

„Prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje sveštenoslužiteljske službe, upravo u ovo vreme, dva puta smo pozivani u Upravu policije da dajemo izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi. Kao mitropolit crnogorsko-primorski i kao čovek iskazujemo ljudski i episkopski protest zbog toga što se opelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave”, kazao je u izjavi Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju mitropolit Amfilohije, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Svešteni čin opela je naša ljudska i hrišćanska dužnost i obaveza. Ni po Božjem, a ni po državnom zakonu mi nismo imali pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvršimo bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti”, kaže dalje u svojoj izjavi Mitropolit Amfilohije.

Cetinjsko Osnovno tužilaštvo uputilo je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju poziv za saslušanje u četvrtak 30. aprila, povodom prisustva sahrani istoričara Vladimira Jovićevića na Rijeci Crnojevića.

Tim povodom u cetinjskoj policiji je saslušano više osoba koje su prisustvovale sahrani, među kojima je i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit konstatuje da su mere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja.

„Na kraju, zbog svog služenja vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga sveta”, ističe u izjavi mitropolit Amfilohije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto:Youtube prtscr / TV Pljevlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track