PLAŽE U CRNOJ GORI OTVORENE OD 18. MAJA! Ovo su NOVA PRAVILA za postavljanje ležaljki, a evo i kakve se CENE očekuju...
Ilustracija, Foto: Shutterstock

turistička sezona

PLAŽE U CRNOJ GORI OTVORENE OD 18. MAJA! Ovo su NOVA PRAVILA za postavljanje ležaljki, a evo i kakve se CENE očekuju...

Crna Gora -

I dalje poštujemo mere zaštite, ali smo počeli da pravimo i planove za leto. Da li će se ove godine ići na more, koje zemlje će i pod kojim uslovima otvoriti granice za turiste, pitanja su koja su sve aktuelnija.

Iz Crne Gore koja nam je, pored Hrvatske, najbliža morska destinacija stižu najave da bi turističke sezone ipak moglo da bude, ali pod posebnim uslovima. Kako bi to moglo da izgleda i od kada govorio je na TV Prva direktor Morskog dobra Predrag Jelušić koji se putem skajpa javio iz Budve.

Kupališna sezona na crnogorskom primorju godinama počinje 1. maja, a sada se pominje 18. maj. Jelušić objašnjava da li su za to ispunjeni svi uslovi i šta kažu epidemiolozi.

- Možemo da konstatujemo da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna, naš zdravstveni sistem se dosta dobro nosio sa celom ovom situacijom, pa zahvaljujući tome možemo pričati o nekim merama koje za nas znače da se vraćamo u naše redovne aktivnosti - kaže Jelušić.

On je dodao da je pripremljen set mera koji podrazumeva fizičku i socijalnu distancu na kupalištima, u objektima, restoranima koji se nalaze u zoni morskog dobra, kao i da je taj predlog poslat nadležnim institucijama, između ostalih Institutu za javno zdravlje Crne Gore i resornom ministarstvu.

- To su novi standardi i verujem da svi možemo savesno da ih primenjujemo kako bi se svi gosti osećali komforno i sigurno. Ove godine smo predložili da hotelske plaže hotela B kategorije imaju socijalnu distancu od 16 kvadratnih metara između kompleta od dve ležaljke, a hoteli sa četiri zvezdice distancu od 13 kvadratnih metara. To je čak komotnija distanca nego što imamo u našem redovnom funkcionisanju u poslednja dva meseca - ističe Jelušić.

U Crnoj Gori su otvorene zanatske radnje, taksi službe su počele sa radom, a otvaranje kupališta se očekuje za manje od dve nedelje. U planu je da Morsko dobro, osim poštovanja svih mera distance i dezinfekcije, primenjuje i još jednu.

- Očekujemo otvaranje crnogorskih kupališta 18. maja, po novim standardima, dakle veće distance između ležaljki, češće tretiranje plažnog mobilijara sredstvima za dezinfekciju. Morsko dobro će takođe vršiti i dodatni monitoring kvaliteta morske vode na svakih 10 dana na preko 100 lokacija u Crnoj Gori. Verujem da će svi ti novi elementi koje smo pripremili biti dovoljno dobar refleksni poziv da gosti sa više komfora i sigurnosti mogu boraviti na našim plažama - smatra direktor Morskog dobra.

Kakve će cene biti, hoće li doći do poskupljenja zbog dodatnih mera?

- Možemo očekivati čak suprotan efekat. Svi se sada pozivamo na solidarnost, te i od naših zakupaca očekujemo da imaju meru kada su cene u pitanju. Jasno je da ove godine ne možemo ostvariti neka planirana očekivanja, tako da ćemo ih spustiti na realan nivo, pa ćemo biti solidarniji u delu nekih pristojnih cena - zaključuje Jelušić.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track