GORI CRNA GORA! POLICIJA NAPALA MIRNE DEMONSTRANTE: Bacaju suzavac, biju žene i decu, HAOS NA ULICAMA (VIDEO)
Foto: Screenshot Tanjug

represija

GORI CRNA GORA! POLICIJA NAPALA MIRNE DEMONSTRANTE: Bacaju suzavac, biju žene i decu, HAOS NA ULICAMA (VIDEO)

Crna Gora -

Policija Crne Gore je večeras suzavcem rasterala grupe građana koji su se okupili u Nikšiću i Pljevljima tražeći da se puste na slobodu episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije i drugi sveštenici, uhapšeni zbog jučerašnje litije.

Uhapšeno je više osoba, a u Pljevljima su povređena dva policijaca. Demonstranti u Nikšiću su policiju gađali kamenjem i flašama, prenose mediji, a policija je upotrebila i "šok-bombe" da bi ih potisnula. Sveštenici SPC su uhapšeni zbog kršenja mera za suzbijanje širenja koronavirusa jer je u jučerašnjoj litiji u Nikšiću bio veliki broj ljudi koji se nisu pridržavali tih mera.

Uprava policije Crne Gore je saopštila da su večeras u Pljevljima građani napali policajce bacajući kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva čime su im ugrozili živote.

01.18 - Novinar i dugogodišnji dopisnik beogradskih "Večernjih novosti" Veliša Kadić, kojeg je policija večeras privela tokom nereda u Nikšiću, kaže da je uhapšen u trenutku kada je pokušao da snimi kako dva policajca vuku jednog momka, koji je pružao otpor.

"Dok je trajala ta drama, jedan od uniformisanih lica sa kacigom mi je prišao i rekao 'Ko ti je dao pravo da slikaš, ko si ti?'. Iako sam imao akreditaciju, nisam stigao da je pokažem, jer su me ščepali", rekao je Kadić.

On je dodao da mu je zatim prišlo drugo službeno lice koje je kazalo kolegama da ga vode.

Pitao sam o čemu se radi, rekao da sam novinar, zatim su me pitali gde mi je telefon i kazali da uništim snimke. Pitao sam kako da uništim kad me držite, onda su mi sasuli biber spej u oči. Još ne mogu da otvorim oko", rekao je Kadić.

Kako je naveo, izbrisali su mu sve snimke sa telefona.

00.53 - U neredima u Nikšiću više policajaca zadobilo je povrede kada su ih građani zasuli kamenicama i drugim predmetima i njima se trenutno ukazuje lekarska pomoć, a u incidentima su oštećena i službena vozila i oprema, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

00. 34 - Crnogorska policija saopštila je da je večeras u Zeti uhapšen M. K. pošto je, kako navodi, pokušao da čekićem napadne jednog policijskog službenika, ali je u tome sprečen.

23.46 - Veliki broj građana Andrijevice ponovo je večeras blokirao put ka Beranima, i to na istom mestu blokade koja je ranije danas razbijena.

Građani Andrijevice danas su, protestujući zbog hapšenja sveštenika, put tri sata držali u blokadi, a potom ih je policija rasterala suzavcem i upotrebom sile. Uhapšene su četiri osobe.

23.25 - U Nikšiću povređena 22 policajca

U večerašnjim neredima na ulicama Nikšića, gde su se građani okupili tražeći da se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pusti iz pritvora, povređena su 22 policajca, prenose "Vijesti". Reč je o lakšim povredama i većina pripadnika policija dobila je lekarsku pomoć, rečeno je "Vijestima" u vrhu Uprave policije.

23.02 - Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje!", "Pustite vladiku!".

Mediji večeras prenose da sveštenici SPC ostaju u pritvoru jer je Tužilaštvo odbilo žalbe njihovih advokata. Policija je saopštila da nikšićko sveštenstvo nije obavestilo policiju da će biti litije, čime je, kako je ocenila, bila ugrožena bezbednost građana.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Nikola Janjušević je rekao da su sveštenici u prethodnih 20 i više godina, uvek blagovremeno podnosili prijavu, ali ovog puta nisu, niti su pozvali policiju kada je počela litija.

Kako prenose Vijesti, koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbednosti zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije danas rekao da će u 18.00 sati biti ispred CB Nikšić da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenika. "Vijesti" prenose da se Pejak pojavio sam, a ubrzo se pridružilo još desetak uglavnom mladih osoba. "Večernje novosti" navode da je Pejak pušten na slobodu nekoliko sati nakon privođenja.

"Vijesti" dodaju da je policija privela i novinara "Večernjih novosti" Velišu Kadića, koji je snimao, iako je fotoreporter "Dana" Željko Šapurić rekao da je reč o novinaru.

Nikšićanka Lejla Vukosavljević rekla je da su uhapšeni njen suprug i dva sina, od kojih je jedan punoletan.

foto: Screenshot Tanjug

Kako prenose crnogorske Vijesti, građani su gađali policiju kamenjem i skandirali "ustaše" i "kerovi". Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku" i pevali "Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove".

22.38 - Andrijevica: Protest zbog hapšenja sveštenstva i građana

Građani su večeras masovno izašli na ulice u Andrijevici zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, ali i više građana Andrijevice koji su lišeni slobode danas popodne, nakon što je policija razbila blokadu magistralnog puta u tom gradu. Uhapšeni su, kako prema nezvaničnim saznanjima navode "Vijesti", Milija Asanović, Ljubiša Radojević, Goran Marsenić i Ivan Radonjić. Građani nisu odustali od okupljanja ni nakon upozorenja policije, a tražili su oslobađanje vladike Joanikija i svojih sugrađana.

22.15 - Berane: Građani i policija na ulicama

Veliki broj građana u Beranama demonstrira večeras zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC. Građani su se okupili u centru, odakle su uputili prema zgradi policije, gde su uzvikivali "Ne damo vladiku", navode crnogrske "Vijesti". Pred zgradom Centra bezbednosti nalaze se pojačane policijske snage. Posle polučasovnog protesta pred policijom, demonstranti u Beranama prošetali su čitavim gradom, vratili se ponovo pred policiju, a zatim se uputili prema manastiru Đurđevi stupovi.

foto: Screenshot Tanjug

21.56 - Miran protest u Budvi, građani uzvikivali: "Milo,lopove"

U Budvi je večeras održana mirna protestna šetnja zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC.

Građani, koji su se okupili nakon 20 časova ispred Starog grada i krenuli u protestnu šetnju ka zgradi opštine, uzvikivali su: "Ne damo svetinje", "Ne damo vladiku", "Milo, lopove" i "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit' mora". Skupu su prisustvovali i inspektori u civilu, prenose Vijesti. Za sutra uveče u 20 časova zakazano je ponovno okupljanje.

Savet: Provokacija upućena prema srpskom narodu

Srpski nacionalni savet ocenjuje da zadržavanje episkopa budimljansko-nikšićkog Srpske pravoslavne crkve, Joanikija, kao i sveštenika u policijskoj upravi u Nikšiću, predstavlja čin ponižavanja i "očiglednu provokaciju usmerenu prema srpskom narodu".

Savet navodi da već godinama upozorava na, kako je rečeno, nepodnošljiv položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Aktuelna vlast, koristeći nametnute uslove proizvedene pandemijom korana virusa, otpočela je brutalno sprovođenje prokazanog, nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti", piše u saopštenju u kojem se dodaje da samo osmišljeno i jedinstveno delovanje srpskog naroda u Crnoj Gori može dati odgovor na ponašanje aktuelne vlasti.

Podgorica: Uhapšen zbog isticanja srpske zastave

Jedan muškarac uhapšen je večeras u Podgorici jer je na vozilu istakao zastavu Srbije na javnom mestu, prenosi "Pobjeda". Kako navodi, Danilo Ražnatović (34) uhapšen je prema članu 23 Zakona o javnom redu i miru, a vozilo kojim je upravljao je inostranih registarskih tablica. Ražnatović će biti prekršajno procesuiran, dodaje "Pobjeda". Na mestu suvozača bio je Vladislav Dajković (28) koji je pozvan na informativni razgovor. Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici okupile su se pristalice SPC, navodi crnogorski portal Antena M. Kako se vidi na snimku koji je na društvenim mrežama emitovao Marko Milačić, građani su pristizali pešice i automobilima.

Rektor Cetinjske bogoslovije: Među povređenima ima i dece

Policijski i sudski organi crnogorske vlasti prevršili su svaku meru svojim nasilnim ponašanjem i očiglednom jednostranošću i selektivnošću u postupanju, poručio je rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović.

"Pozivamo ih da prestanu sa nasilnim ponašanjem prema mirnim i nenasilnim protestima. Među povređenima večeras ima i dece - a sve je to građanstvo koje je samo pre mesec-dva mirno i dostojanstveno iskazivalo svoj protest. Otuda je jasno da je nepravda koju vlast distribuira prevršila svaku meru", kazao je Perović u izjavi dostavljenoj "Vijestima".

On ocenjuje da vlast od početka epidemiološke krize pojedine zdravstvene mere koristi za progon Crkve.

"O tome smo nedavno, dokumentovano i stručno, obavestili javnost, a uskoro ćemo na konferenciji za štampu izneti sve detalje o nepravdi i protivzakonitom činjenju protiv vladike Joanikija i nikšićkog sveštenstva. Pozivamo ih da se urazume. Narod koga večeras progone i tuku - to je naš zajednički narod - koji istovremeno čini i državu i Crkvu. Neka ga ostave na miru. ", poručio je Perović. On je tražio da se momentalno prestane sa "protivzakonitim i neosnovanim držanjem" vladike Joanikija sa sveštenstvom u pritvoru, prenose "Vijesti".

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track