Najnovije vesti

UTAMNIČENOG EPISKOPA PODRŽALA 73 PROFESORA UNIVERZITETA: Advokat vladike Joanikija najavio žalbu zbog hapšenja!
Foto: Youtube/Televizija Pljevlja

borba

UTAMNIČENOG EPISKOPA PODRŽALA 73 PROFESORA UNIVERZITETA: Advokat vladike Joanikija najavio žalbu zbog hapšenja!

Crna Gora

Advokat Sava Kostić, branilac episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, uputio je pritužbu na rad policije povodom hapšenja episkopa i sveštenika.Podršku utamničenom episkolu u pirmu su uputila i 73 profesora  Univerziteta.

Kako je Kostićvkazao u izjavi za Dnevne novine, danas će biti saslušana dva svedoka zbog dešavanja 12. maja u Nikšiću, prenosi RTCG.

Profesori univerziteta, njih 73, uputili su otvoreno pismo građanima Crne Gore povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika.

„Živimo u vremenu velikih izazova. Veliki izazovi iziskuju i velike ljude. Takav je naš utamničeni vladika Joanikije. Zato ne čudi neprimereno i sigurno neosnovano privođenje i zadržavanje vladike i nikšićkog sveštenstva. Nije, naime, slučajno što je meta onaj koji stoji na čelu sveštenstva i vernog mu naroda, dosledno služeći Bogu“, navode profesori u pismu, a prenosi IN4S.

Dodaju da „nas sve zabrinjava gnusni i ovih dana neočekivani izliv mržnje i nasilja“.

„Oni koji brane vladiku i svetinje doživljavaju se kao neprijatelji. Drugi, uz hemijska sredstva i krilaticu „postupi po naređenju”, izvršavaju zadatak, misleći da sila Boga ne moli“, pišu profesori univerziteta.

„Protiv koga i do kada će diktatura u oblandi demokratije tako da se ponaša prema svome narodu“, pitaju profesori.

„Da se kod nas ništa ne promeni nabolje, ilustrativno posvedoči sinoćno prikazivanje filma genijalnog Živka Nikolića „U ime naroda”. Neki očigledno i dalje misle da bi državi, a zapravo njima, najbolje bilo bez naroda. Svima su, ne samo u Crnoj Gori, poznate čudodejstvujuće mošti Svetog nam oca Vasilija, slava mu i milost. Kad se to zna, ne čudi što je on na svoj dan prizvao narod, kao Gospod svoje apostole. I naravno, desio se još jednom – narod. Materijalistički i po prirodnim zakonima neshvatljivo, ali po duhovnim zakonima prirodno“, ističu.

Profesori pitaju šta su mogli sveštenici, „da kao vlast ignorišu narod“.

„Ne, oni su prigrlili verni narod, i sa njim, nenajavljeno, ali potpuno bezbedno, litijom osveštali grad Svetog Vasilija. Svoje dobre namere i hrišćansku ljubav posvedočio je na najbolji način vladika Joanikije, pozvao na mir i uzdržanost i odazvao se pozivu policije. I umesto da se takav čovjek poštuje, trebalo ga je utamničiti. Demonstrirati silu i dokazati da se iza rešetka može naći svako, osim onaj koji treba da bude tu“, navode profesori.

Već dugo smo, smatraju, svedoci da sve treba „obesmisliti i pretvoriti u ništa, ali valjda ne na dan Svetoga Vasilija i protiv sveštenstva“.

Profesori su pozvali „sve koji imaju moć da čuju glas naroda i puste vladiku i sveštenstvo na slobodu“, te da „ne vrše nasilje nad vernim narodom da ne bili akteri Solomonove mudre izreke“ „Tamo gde kroči drskost, tu caruje beščašće“.

„Vladiko, mi nemamo moć, ali se molimo da izađeš čvršći i da nas s krstom, koji ti je suđeno nositi, i dalje predvodiš. Na mnogaja ljeta“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Žalbe advokata povodom određivanja pritvora episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima SPC odbijene su u zakonskom roku i spisi su vraćeni tužiocu.

Joanikiju je, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, određeno zadržavanje do 72 sata, zbog litije na kojoj se okupilo više hiljada građana.

Pritvor pod optužbom da su prekršili mere države u borbi protiv virusa korona određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: YT screenshot/Televizija Pljevlja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...