CRNA GORA I NIKŠIĆ SLAVE: Pušten vladika Joanikije, hiljade vernika ga dočekalo!
Foto: Screenshot

opasno

CRNA GORA I NIKŠIĆ SLAVE: Pušten vladika Joanikije, hiljade vernika ga dočekalo!

Crna Gora -

00. 44 - Posle puštanja na slobodu vladika Joanikije je došao kod okupljenih građana ispred zgrade tužilaštva, koji su ga pozdravili rečima "živeo vladika", "nedamo svetinje"'.

Vladika je rekao da je njihova podrška izraz ljubavi prema crkvi.

00.05 - Vladika Joanikije i sveštenici pušteni su na slobodu!

Episkop budmiljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević pušteni su oko ponoći na slobodu.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću noćas je donelo odluku da se Joanikije i sveštenicima SPC ne produži pritvor, preneli su crnogorski mediji.

Tu informaciju medijima je saopštio rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić, dodajući da će više detalja biti saopšteno sutra na pres konferenciji koja je zakazana za 10 časova.

Građani su se okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću čekajući odluku da li će episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika biti pušteni na slobodu ili sprovedeni u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija.

Sudije odbijaju da sude sveštenicima

23.10 - Sudije iz Nikšića pismeno su se izjasnile da ne žele da prihvate slučaj vladike Joanikija i nikšićkih sveštenika, prenose mediji.

Eksplozije u Beranama

22.30 - U Beranama tokom protesta večeras je došlo do eksplozije. Kako nam je javio naš dopisnik sa lica mesta, osobe iz automobila su bacile tri eksplozivne naparave.

U toku protesta pred zgradom Centra bezbednosti Berane odnekud se pojavilo vozilo podgoričkih registarskih oznaka, pišu Večernje novosti.

21.30 - Više hiljada Nikšićana ispred suda

Više hiljada Nikšićana sabralo se večeras ispred zgrade Osnovnog suda u Nikšiću. Broje se sati do kada treba da istekne zadržavanje vladike Joanikija i sveštenika.

Episkopu Joanikiju i sveštenicima je u sredu određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog, kako je obrazloženo, kršenja mera za suzbijanje virusa korona.

Rok za donošenje odluke o ovom slučaju ističe jedan sat posle ponoći.

Oko 21 čas u zgradu osnovnog suda je došao predsednik Vukota Vujačić.

14.05 Dokaz da je vladika nevino optužen

Portal IN4S objavio je snimak koji dokazuje da je vladika Jonikije nevino optužen da je pozivao na litiju, uprkos merama zbog koronavirusa.

Na dan Svetog Vasilije nije organizovana litija – dogodio se narod. A kad će, ako ne tada.

„Dogodine će ravno 350 godina od njegovog upokojenja i to treba naročito da proslavimo, ako Bog da sa velikom litijom kroz grad Nikšić. Ove godine to neće biti moguće kao što je bilo prethodnih godina, razumete to. Ali ćemo mi, kroz ove svete službe, učiniti ono što je najvažnije. I to je po Božijem promislu! Da se, pre svega, saberemo u hramu!“, istakao je vladika Joanikije.

14.00: Nikšićki paroh Miodrag Todorović opisao uslove u kojima se nalazi vladika Joanikije u pritvoru

"Beton odogzo, beton odozdo i jedan kratki krevetić. To je u podrumu, toalet je izvan i oni su pod ključem. Da li je to škodljivo za zdravlje neka ocijene oni koji se o zdravlju brinu", kazao je otac Miodrag.

On je dodao da su se vladika i sveštenici pričestili.

13.40: Otac Gojko Perović: Ja ne znam čijoj državi služi premijer Marković koji govori neistinu

U osamnaestoj po redu „Internet litiji“ protojerej-stavrofor Gojko Perović dao je širok osvrt na obraćanje premijera Duška Markovića. Tom prilikom je naglasio da je to izlaganje premijera nažalost prepuno neistina od kojih je glavna da je Crkva pozvala narod na okupljanje u Nikšiću i drugim gradovima.

foto: Youtube/Sputnjik Srbija

„Mi imamo audio zapis sa službe toga dana gdje Vladika Joanikije doslovno kaže da ove godine nećemo moći da sprovedemo litiju kao svih godina do sada“ rekao je otac Gojko dodavši da je tog istog dana i Mitropolit rekao nešto slično.

13.30: Prekinuto saslušanje svedoka u postupku protiv vladije Joanikija

U Nikšiću je prekinuto saslušanje svedoka u slučaju koji se vodi protiv epsikopa budimljansko- nikšićkog Joanikija i sedam sveštenika, koji su uhapšeni pre tri dana.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije Mitropolije crnogrsko-primorske i odbrane sveštenika i vladike, to je učinjeno zbog zahteva advokata vladike Joanikija i sveštenika za izuzećem Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću zbog selektivnogi nezakonitog sprovođenja prava i zakona.

13.00: Ispred suda u Nikšiću stigao i mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije stigao je upravo ispred Osnovnog suda u Nikšiću gdje je počelo saslušanje vladike Joanikije i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

foto: Screenshot

On okupljenima kazao da ako iko treba da snosi odgovornost za ovo što se dešava, neka u tom slučaju crnogorski režim osudi njega, a ne sveštenstvo i vernike. Opširnije ovde.

Više hiljada građana je na trotoarima i oni drže ikone i upaljene sveće, a ostroški monasi izgovaraju molitvu.

Pred sud je stigao i Mitropolit Amfilohije.

U nikšićkom Osnovnom tužilaštvu završeno je saslušanje dva svedoka u postupku koji je pokrenut protiv episkopa i sveštenika, a državni tužilac Stevo Šekarić rekao je da je u toku sprovođenje određenih istražnih radnji i kompletiranje video dokumentacije.

"Odluke o daljem toku procesa biće dostupna u zakonskim rokovima", rekao je Šekarić, preneo je portal RTCG.

Episkop Joanikije je trebalo da se kod sudije za istragu pojavi u deset časova. Pored njega u pritvoru se nalaze i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Korisnici društvenih mreža objavili su fotografiju vozila ZIKS-a ispred suda u Nikšiću, aludirajući na najgori mogući scenario.

Već tri dana u Nikšiću, ali i drugim gradovima, održavaju se protesti u znak podrške episkopu i sveštenicima.

Kurir.rs/In4S.net

Foto: I n4s.net

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track