Najnovije vesti

PODRŠKA VLADICI JOANIKIJU I OD MUSLIMANA: Crnogorski poslanik se pomolio za članove SPC
Foto: Privatna Arhiva

poziv na mir

PODRŠKA VLADICI JOANIKIJU I OD MUSLIMANA: Crnogorski poslanik se pomolio za članove SPC

Crna Gora

Mi smo braća, a brat ugroženom bratu mora priskočiti u pomoć i pomoliti se za njega, za njegovo zdravlje i spas, navodi Dženan Kolić.

Podrška uhapšenom episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju u Crnoj Gori sve više raste raste. Uz njega je stao i Dženan Kolić, poslanik Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

On se pomolio za Joanikija i pritom pozvao i ostale Muslimane da se i oni pomole za mir, vladiku i sav pravoslavni narod u Crnoj Gori.

Kako je naveo, ne treba gledati razlike već širiti ljubav, jer se tako mogu pobediti sve nedaće i nepravde.

"Danas sam se, prije sabah namaza, ispred Sahat Kule u Podgorici pomolio za mir, vladiku Joanikija i sav pravoslavni narod u Crnoj Gori. Molim svoju braću Muslimane da se danas pomole za mir, međuvjerski i međunacionalni sklad, za svu braću svih vjera i nacija, a posebno za vladiku Joanikija koji je nepravedno, politički motivisano uhapšen i utamničen. Mi smo braća, a brat ugroženom bratu mora priskočiti u pomoć i pomoliti se za njega, za njegovo zdravlje i spas. Niti jedan čovjek ne smije slušati, a naročito ne poslušati glasove koji pozivaju na nasilje, bratomržnju i ratove, a koji dolaze od ljudi zarobljenih u prošlosti. To nije budućnost naših porodica, naše zemlje i naše djece. Naša zvijezda vodilja treba da bude pomirenje, ljubav, sloga i zajedništvo", naveo je Kolić i dodao: "Neki danas u ostvarivanju svojih ciljeva ne zaziru od prolivanja bratske krvi, suza majki i sestri, leleka naših očeva. Takve moramo prezreti i sabrati se ljubavlju, poštovanju i uvažavanju jedni drugih. Ni jedna vjera ne poziva na mržnju, a oni koji pozivaju na ratove i nemire, ne pozivaju u ime vjere, u ime slobode i u ime ljubavi. Ovih dana hapsi se velikodostojnik Crkve u kojoj se Bogu mole moje kolege, prijatelji, komšije. Moj drugovi iz đačkih i saborci iz poslaničkih klupa, moja braća sa kojima dijelim i sreću i tugu. Sa kojima proslavljam najljepše trenutke života, ali se savjetujem kada je teško. Njihova vjera i njihova Crkva je napadnuta. Moja je obaveza je da uvijek pomognem ugroženom, tako sam vaspitan od malena".

foto: Privatna Arhiva

Kolić je naveo da je zbog svega odlučio da se "pomoli dragom Allahu da ispravi nepravde koje se danas nanose našoj braći, da posije ljubav slogu i mir među ljudima". - I završavam na kraju poučnom pričom: Kada je Omer došao u Jerusalim, ne u tenku ili avionu već na kamili, patrijarh Sofronije mu je poželio dobrodošlicu i predao ključeve grada zatim ga pozvao da se pomoli u bazilici. Omer je na to odgovorio: "Ako se ja budem molio tu, muslimani će htjeti da se mole, oduzet će vam crkvu, a ja želim da ostane vaša." Umjesto toga Omer se pomolio u blizini crvke. Braćo, pomolimo se za spas svakog čovjeka na zemlji. Ne gledajmo razlike i širimo ljubav. Jer nema te nepravde koja će pobijediti ljubav - zaključio je Kolić.

Kurir.rs

Foto: Privatna Arhiva

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...