AMERIKA OČITALA LEKCIJU CRNOJ GORI! Zbog protesta i hapšenja oglasio se i Stejt Department i poslao jasnu poruku!
Foto: Profimedia

stav

AMERIKA OČITALA LEKCIJU CRNOJ GORI! Zbog protesta i hapšenja oglasio se i Stejt Department i poslao jasnu poruku!

Crna Gora -

Američka vlada poziva sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, da pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne, saopšteno je iz Stejt departmenta.

U pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše proteste u Crnoj Gori posle hapšenja sveštenika SPC zbog kršenja zabrane okupljanja, uvedene da bi se sprečilo širenje koronavirusa, portparola Stejt departmenta navodi da SAD snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vere ili ubeđenja.

Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom, naveo je Stejt department.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja tako što su se okupili na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima, saopštili su tužioci u subotu, podsetio je Glas Amerike.

Navodi da su zbog hapšenja sveštenika, koji su pušteni iz pritvora posle zadržavanja od 72 sata, prošle nedelje organizovani protesti širom Crne Gore.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track