EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE JASNO REKAO: Vlast u Crnoj Gori da omogući religijske slobode!
Foto: Marina Lopičić

Oliver Varheji

EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE JASNO REKAO: Vlast u Crnoj Gori da omogući religijske slobode!

Crna Gora -

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da poštuje pravila izolacije, a državu da tokom krize omogući religijske slobode.

"Pozivam obe strane, crkvu i vlast, prvu da prati i poštuje pravila izolacije jer je to u svrhu bezbednosti, sigurnosti i života vernika, ali pozivam vlasti da omoguće čak i tokom kovid krize slobodu religije", kazao je Varheji pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Komesar Varheji je, kako prenosi portal RTCG, naglasio da je svestan nedavne situacije u Crnoj Gori, da crkva sprovodi svoje aktivnosti uprkos merama korona izolacije i da su sankcije uvedene protiv sveštenika.

Podseća da se početak krize podudarao sa njegovom posetom Podgorici.

"Moja poseta se podudarala sa eskalacijom krize u Crnoj Gori i pokušao sam da ublažim problem izmedju države i crkve, jer mislim da država ne može da funkcioniše bez pravilnog funkcionisanja religijskih sloboda. Sreo sam se i sa crkvom, ne samo sa predstavnicima vlasti, jer sam pokušao da dam težinu prijateljskom rešenju koje je prihvatljivo obema stranama", naglasio je Varheji odgovarajući na pitanje poslanika u Evropskom parlamentu.

On je potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalasku "evropskog rešenja" u sporu izmedju vlasti i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Beta Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track