Najnovije vesti

REČI VLADIKE JOANIKIJA ODZVANJAJU CRNOM GOROM: Neću im oprostiti prebijanje dece, IZBORIĆEMO SE ZA SLOBODU LITIJA!
Foto: Screenshot YT

JASAN STAV

REČI VLADIKE JOANIKIJA ODZVANJAJU CRNOM GOROM: Neću im oprostiti prebijanje dece, IZBORIĆEMO SE ZA SLOBODU LITIJA!

Crna Gora

Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve Joanikije izjavio je da nema pravo nikome da oprosti "prebijanje naroda", a "posebno neće oprostiti prebijanje djece i omladine u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici".

"Videli ste kako se vlast ponašala u poslednjih nekoliko meseci prema našoj Crkvi: kao da je ona kriva za korona virus, čak i kada ga nije bilo u Crnoj Gori", kazao je Joanikije na "internet litiji" Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Naveo je da su incidente u Nikšiću posle hapšenja njega i drugih sveštenika zbog priredjivanja litije uprkos merama protiv epidemije, "ubrzali ubačeni provokatori, što je recept vlasti".

Ponovio je da sveštenici nisu kršili, niti će kršiti pravila, ali "neće dopustiti da se u marketima okuplja i kroz njih prođe dnevno pod 10.000 ljudi, a da vernici ne mogu da udju (u crkvu) da zapale sveću".

"Nismo kreteni da to ne vidimo! Ako drugi moraju da imaju ljudske i verske slobode, imaćemo ih i mi, i izborićemo se za slobodu litija", kazao je Joanikije.

"Zalažemo se uvek za dijalog s vlastima. Svi problemi moraju tako da se rešavaju, uz međusobno razumevanje, ali za dijalog je potrebna dobra volja, a ja nisam dovoljno siguran da li te dobre volje ima", kazao je on.

Više osoba uhapšeno je u incidentima u Pljevljima i Nikšiću 13. maja, kada su se policija sukobila s vernicima SPC koji su protestovali tražeći da se na slobodu puste episkop Joanikije i osam sveštenika, a u neredima je povredjeno više policajaca, dok ;Mitropolija tvrdi da je medju povredjenim bilo i dece.

Joanikije i ostali sveštenici su bili u pritvoru 72 sata zbog kršenja zabrane javnihs kupova radi suzbijanja zaraznih bolesti. Protiv njih je podnet optužni predlog.

Kurir.rs/Beta

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...