ISPRAVKA

PROGLASILI SE KORONA FRI DRŽAVOM: Crna Gora otvara granice 1. juna!

Crna Gora -

Granica Crne Gore je, dakle, otvorena za devet evropskih zemalja, a ne za sve osim za Srbiju i Republiku Srpsku.

Dalje, tvrdnja da Crna Gora dozvoljava ulazak svima “osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske”, jednako je netačna, budući da se odluka odnosi na države, a ne na narode ili bilo koje etničke grupe. Dodatno, isticanje Republike Srpske predstavlja posebno besmislenu tvrdnju, jer stvara utisak da se odluka odnosi samo na građane/ke RS, ali ne i na ostale građane/ke Bosne i Hercegovine - države čiji je RS deo.

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković

Premijer je današnje izlaganje počeo skidanjem maske. "Kad smo već korona fri destinacija, da skinem masku", kazao je na početku konferencije za novinare Marković.

Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković na pres konferenciji.

"Planiramo da se od naredne sedmice otvore vrtići i igraonice, a početkom juna granice i da se dozvole javna okupljanja do određenog broja ljudi. "Biće dozvoljena svadbe, krštenja, ograničen broj publike na sportskim događajima, uz odgovarajuće mjere", rekao je Marković.

Prvih dana juna granice će biti otvorene sa zemljama koje ispunjavaju kriterijuma Instituta za javno zdravlje, a to su Hrvatska, Slovenija, Albanija, Austrija, Nemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Grčka. Za nas posao nije stao, moramo da sprečimo unos virusa, i njegovo širenje.

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora odlučila da u prvim danima juna otvori granice sa nizom zemalja.

Mere bi, kako je Institut najavio, trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mere, rekao je Marković dodajući da će organizovanje litija ostaviti za neki drugi put.

Kao što se može videti, Srbija nije na spisku zemalja za koje će moći slobodno da uđu u Crnu Goru, razlog za to je, kako je rečeno jer smo navodno i dalje "pod maskama".

"Bez obzira na dogovore sa verskim zajednicama, nedavno su se desila okupljanja u Nikšiću, Beranama. Dvadeset prvog maja smo imali sporadična okupljanja mladih, na otvorenom prostoru, koja, po nama, nisu predstavljala epidemiološki rizik."

Kurir.rs/Vijesti

Foto printscreen Tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track