Najnovije vesti

VLADIKA JOANIKIJE: Milo nam je ponudio da likvidiramo sami sebe, čudna je priča šta se događa sa tim čovekom
Foto: Dado Đilas

liči na poglavnika Antu Pavelića

VLADIKA JOANIKIJE: Milo nam je ponudio da likvidiramo sami sebe, čudna je priča šta se događa sa tim čovekom

Crna Gora

"Milo Đukanović nam je ponudio da likvidiramo sami sebe i da izbrišemo svoju istoriju. To što je ponudio nije samo pitanje imena. Kada se menja nekome ime, menja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelja... Zapravo, dobili smo od predsednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije", rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije povodom Đukanovićeve obznane da je dao ponudu Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se napravi „crkva za sve pravoslavne vernike u Crnoj Gori“, jer će se u suprotno praviti – crkva nacionalnih Crnogoraca.

"Gospodin Đukanović nije video litije koje su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, crkve, koja jednostavno ne isključuje nikoga i nijednoga vernika. Niti briše bilo čiju nacionalnost i bilo čije nacionalno osećanje. Gopodin Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta – crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo. Smeta samo kad se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi. Ti elementi proustašstva nama smetaju jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsednika Đukanovića koji sve više nažalost liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovekom!“, dodaje.

foto: Profimedia

Vladika Joanikije kaže za Sputnjik da Đukanović želi da diktira SPC iako nije kršten niti mu to po Ustavu pripada.

„Sekularna država, kako je po Ustavu definisana Crna Gora, utemeljena je na načelu odvojenosti crkve i države, i prema tome vlast mora da bude neutralna. Đukanović se toliko osilio da misli da mu pripada sve, pa i osnivanje crkava. Međutim, čovek ne vidi da radi jedan ćorav posao koji samo izaziva probleme. Ja sam svakako sada na tapetu, postao sam ’neprijatelj Crne Gore‘ do te mere da se svaka kritika vlasti u Crnoj Gori doživljava kao atak na državu. A upravo je suprotno. Loša vlast treba da bude kritikovana i to je borba za državu i za poredak u državi“, ističe vladika.

Kurir.rs/Sputnjik

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...