SRAMAN ZAKON SE UVELIKO SPROVODI! PODGORICA OSTVARUJE SVOJ NAUM! Otežu dijalog dok krišom PREKNJIŽAVAJU HRAMOVE SPC!
Foto: Profimedia

verska imovina većinom uknjižena

SRAMAN ZAKON SE UVELIKO SPROVODI! PODGORICA OSTVARUJE SVOJ NAUM! Otežu dijalog dok krišom PREKNJIŽAVAJU HRAMOVE SPC!

Crna Gora -

Neustavni i diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti Podgorica uveliko sprovodi. Kavarić: Vlada ubrzano pred redovnim sudovima "prebacuje" imovinu SPC

Zakon o slobodi veroispovesti koji je stupio na snagu početkom januara ove godine, uveliko se sprovodi, i bez znanja Mitropolije crnogorsko-primorske!

Direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović saopštio je da bi do kraja juna trebalo da se prikupe podaci o tome koliko ima verskih objekata u Crnoj Gori i na koga su upisani.

Kazao je da prve analize pokazuju da je verska imovina većinom uknjižena na delove verskih zajednica, ali kako je analiza u toku, u Upravi još nisu utvrdili da li je bilo nezakonitog upisa.

Mitropolija i Vlada formirale su ekspertske timove o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti koji je izazvao oštru reakciju Srpske pravoslavne crkve i vernog naroda. U međuvremenu su prekinuti zbog epidemije virusa korona, a kada će biti nastavljeni, još se ne zna.

Advokat MCP Dalibor Kavarić kazao je da se izjavom Šaranovića nesumnjivo potvrđuje da Vlada Crne Gore u punom kapacitetu sprovodi Zakon o slobodi veroispovesti.

foto: Printscreen/ Instagram

- I u tom svetlu treba tumačiti njihovu iskrenost kada kažu da žele kompromisno rešenje spora koji su sami prouzrokovali donošenjem neustavnog zakona. Oni odvlače pažnju Crkve sa sprovođenja zakona na kome intenzivno i ubrzano rade istovremeno ostavljajući utisak da žele kompromisno rešenje, kako bi kupili dragoceno vreme - kaže Kavarić.

On tako kaže da imovina SPC u vreme počinjanja nove runde razgovora o neustavnom Zakonu o slobodi veroispovesti već može biti u velikoj meri uzurpirana.

O čemu onda da se razgovara sa predstavnicima Vlade?

Može se očekivati da oni kažu da je zakon već u primeni i da nemaju prostora za kompromisno rešenje.

- Crkva ne sme zapasti u zamku takve prevare, i mi vidimo aktivnosti vlade koje preduzimaju u tom pravcu sa krajnjim ciljem da hramovi pred redovnim sudovima budu preuknjiženi sa crkve na vlast - upozorava Kavarić.

Naš sagovornik ocenjuje da izjava direktora Uprave za imovinu potvrđuje primenu skandaloznih propisa.

- Pokazalo se da je moja ranija ocena cilja navodnih pregovora koje fingira Vlada bila u potpunosti opravdana - kaže Kavarić, primećujući da iz izjave Šaranovića saznajemo da Vlada prilikom provere imovine, odnosno primene Zakona, popisuje i hramove Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

- To je kontradiktorno sa obećanjima koja su dali tim verskim zajednicama. Naime, njima je obećano da njihovu imovinu neće dirati i da su oni zaštićeni ugovorima iako smo ih upozoravali da će se zakon primeniti i na njih. Odnosno, onome kome nije sveta svoja svetinja, još manje će mu biti tuđa.

ATANASIJE: ODBRANITI SVETINjE

Manastir Svete Trojice u Pljevljima proslavio je svoju hramovnu slavu praznik Silaska Svetog duha na apostole - Pedesetnicu. Ove godine izostalo je narodno veselje. Zbog poluotvorenih granica slavlju nije mogao da prisustvuje ni vladika mileševski Atanasije. On je poslao poruku u kojoj, između ostalog, kaže:

- Svetovne vlasti na svaki način pokušavaju oteti svete hramove koje su vaši preci gradili za spas svojih duša i ostavili u amanet da se i vi u njima molite i svoje duše spasavate, ali i da ih sačuvate za svoje potomke i dolazeće generacije. Nažalost, ovozemaljski silnici svakim danom kidišu na SPC i njene svetinje, gazeći na tom putu čak i svoj narod... Ne mogu imati mira sve dok svako dete u Pljevljima ne bude moglo mirno da spava i dok naše svetinje ne budu odbranjene!(M. D.)

(Kurir.rs/Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track