Najnovije vesti

DETALJI RUŠENJA KONAKA KOD ULCINJA Mašine i policija su došli bez najave, čitav prostor je pod opsadom, svi smo zatečeni
Foto: Mitropolija.com

RUŠENJE KRENULO OD RANE ZORE

DETALJI RUŠENJA KONAKA KOD ULCINJA Mašine i policija su došli bez najave, čitav prostor je pod opsadom, svi smo zatečeni

Crna Gora

Nadležne institucije Crne Gore jutros od rane zore počeli su sa rušenjem konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori kod Ulcinja. Barski paroh Slobo Zeković koji se nalazi na licu mesta za Sputnjik kaže da su takvim postupkom nadležnih svi bili zatečeni.

On navodi da su na Brisku Goru, bez ikakve najave i obaveštenja, došle jake policijske snage i specijalne antiterorističke jedinice, a za njima i građevinske mašine.

"Još uvek ne znamo tačno koja je (građevinska) firma u pitanju koja je pristala da izvrši ovaj sramni čin. Prilazni putevi su bili blokirani od strane policije. Niko nije mogao da pristupi. Monahinje manastira su uspele nekako kroz šumu da se probiju do crkve. Isto tako smo se i mi sveštenici preko ovih čuka i brda, kroz šumu i šiblje probijali, i uspeli smo da dođemo do manastira", kaže otac Zeković.

foto: Mitropolija.com

On ipak rezignirano priznaje da su nadležni obavili sramni posao zbog koje su došli, te da je pola konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog već srušeno.

"Trenutno policija se povukla nekih možda 50-tak metara od crkve i konaka. Tu su postavili kordon specijalaca i trenutno se građevinske mašine ukrcavaju u ove velike transportne kamione i polako se povlače sa lica mesta. A zaista su prisutne jake policijske snage, čitav prostor je pod opsadom", kaže Zeković uz opasku da je u pitanju jedan zaista srmani čin režima u Crnoj Gori.

"Ako su oni spremni da udare na Svetog Vasilija i njegov manastir onda ne znam šta sledeće možemo da očekujemo", upozorava otac Slobo.

foto: Mitropolija.com

Barski paroh dodaje da je režim očigledno počeo sa primenom sramnog zakona o slobodi veroispovesti koji su izglasali, te da se ide i mimo onoga što su propisali zakonom.

"Ovo je nasilje i otvoreni udar na crkvu. Progon crkve i progon sveštenstva se nastavlja. Ovo je sramota kakvo nasilje i kakav progon crkve se u jednoj evropskoj državi radi u 21. vijeku. Hapse se episkopi i sveštenici zbog toga što obavljaju svoju svešteničku dužnost. Nažalost danas je glavni i prioritetni zadatak crnogorske policije postao progon crkve. Umesto da se bave svojim redovnim poslovima jedina preokupacija im je Srpska pravoslavna crkva, i to na žalost cele Crne Gore, a na sramotu režima koji sve ovo ovako čini", zaključuje Zeković.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...