Najnovije vesti

STEJT DEPARTMENT SE OGLASIO OKO NAPADA NA SPC: Crna Gora ne daje vize sveštenicima, a i na restituciju ne misli!
Foto: AP/Risto Božović, Shutterstock

jasno

STEJT DEPARTMENT SE OGLASIO OKO NAPADA NA SPC: Crna Gora ne daje vize sveštenicima, a i na restituciju ne misli!

Crna Gora

U delu izveštaja Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu koji se odnosi na Crnu Goru, navodi se da Ustav garantuje slobodu veroispovesti, kao i pravo na promenu religije.

U Ustavu se precizira da ne postoji državna religija i garantuje jednakost i sloboda svih verskih zajednica. Verska diskriminacija i govor mržnje zabranjeni su zakonom.

Međutim, navodi se i da vjrske grupe, a naročito Srpska pravoslavna crkva (SPC), i dalje tvrde da zakoni, koji regulišu njihov pravni status, nisu adekvatni.

Posebnu pažnju izveštaj posvećuje Zakonu o slobodi veroispovijesti i pravnom statusu verskih zajednica, koji je parlament usvojio 27. decembra, a predsednik Milo Đukanović potpisao dan kasnije.

"Srpska pravoslavna crkva snažno kritikuje zakon, koji predviđa da verska imovina nad kojom ne postoji jasno vlasništvo i koja potpada pod 'kulturno nasleđe' države pre 1918. godine može da postane državna imovina", navodi se u izveštaju, ali i dodaje da je vlada više puta navela da nema nameru da konfiskuje imovinu SPC već da namerava da reši vekovna pitanja o verskom i državnom identitetu zemlje prije gubitka nezavisnosti 1918. godine.

Autori izveštaja navode da su stotine hiljada vernika SPC protestovale širom zemlje, uglavnom mirno i gotovo svakodnevno od kako je zakon usvojen. Na nekim protestima bilo je izolovanih incidenata nasilja protiv policije, uz podstrekavanje na nasilje na internetu.

Policija je ponekad sprečavala pripadnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i SPC da simultano sprovode verske aktivnosti na pravoslavnim lokacijama, navodeći kao razlog strahovanja zbog potencijalnih sukoba, dodaje se u izveštaju.

U izveštaju se podseća da je premijer Duško Marković komentarisao dugotrajnu kontroverzu oko crkve SPC na Rumiji, poručujući mitropolitu Amfilohiju Radoviću da li zaista misli da država nema moć da zaustavi i sruši nelegalne intervencije i da bi to mogli da urade za jedan dan.

On je dodao da vlada ne želi da to uradi, već želi postizanje sporazuma putem dijaloga.

S druge strane, SPC je i dalje tvrdila da Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija da izda vize njenim sveštenicima. Vlada i dalje sprovodi politiku o tome da nema restitucije verske imovine koju je konfiskovala komunistička vlada Jugoslavije.

U izveštaju se ističe da SPC i CPC i dalje osporavaju vlasništvo nad pravoslavnim objektima u zemlji, da većinu drži SPC, a CPC tvrdi da su prava na vlasništvo nepravdeno preneta.

Kurir.rs/Vijesti

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...