HAPŠENJA SVEŠTENIKA NAKON LITIJA! Šljivančanin i Ćalić zadržani u policiji, evo ko je još sve saslušavan! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/ SRPSKA RTV

podgorica

HAPŠENJA SVEŠTENIKA NAKON LITIJA! Šljivančanin i Ćalić zadržani u policiji, evo ko je još sve saslušavan! (VIDEO)

Crna Gora -

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin je u društvu advokata sinoć otišao u Centar bezbednosti u Podgorici, dok su ga ispred zgrade čekali sveštenici SPC. Prema poslednjim informacijama on je zadržan u pritvoru, prenose mediji.

Otac Mirčeta Šljivančanin je priveden je podgorički CB, i takođe mu određeno zadržavanje. Policijski službenici su sinoć ušli u Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja sa namerom da uhapse o. Mirčetu Šljivančanina, ali su od te namere odustali, zbog naroda koji je bio u hramu i koji nije dozvoljavao privođenje.

Kasnije je o. Mirčeta Šljivančanin u pratnji advokata pošao u CB gde je kako prenosi IN4S i zadržan.

Takođe, sveštenik Željko Ćalić zadržan je u stanici policije zbog održavanja litije u tom gradu, saopšteno je iz Crkvene opštine Danilovgrad, prenose Vijesti.

Saopštili su i da je ispred prostorija OB Danilovgrad došlo nekoliko građana da "na miran način izraze protest protiv ovog čina".

foto: Printscreen Youtube/Острог Тв Студио

I ONI SU BILI U POLICIJI

U policiju je na informativni razgovor sinoć nakon litija pozvano barsko sveštenstvo, a izjave su davali i u Budvi, protojerej Boris Radović i đakon Pavle Lješković, saopšteno je iz Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Za danas je, kako dodaju najavljeno saslušanje i sveštenika Darka Pejića iz Bijelog Polja, gde je juče služen samo moleban a litija nije održana jer nije imala odobrenje policije.

U Pljevljima sinoć nije bilo litije, a nakon odsluženog molebna u Crkvi Svete Petke policija je saslušala protojereja-stavrofora Sašu Janjića i Bojana Strunjaša. Oni su nakon date izjave pušteni.

I u Beranama je jedan od uglednih sveštenika sinoć završio u policiji sa svojim advokatom.

VIŠE SVEŠTENIKA POZVANO NA INFORMATIVNI RAZGOVOR

Protojerej stavrofor Velibor Džomić nije sinoć za Sputnjik isključio mogućnost da neko od sveštenika bude pozvan na informativni razgovor.

Više sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvani su na razgovor u centre bezbednosti u Podgorici, Danilovgradu i Budvi, jer je na litijama koje su ranije prijavili bilo preko 200 građana, što je u suprotnosti sa merama donetim zbog pandemije korona virusa, rečeno je nezvanično iz crnogorske policije portalu CDM.

"Sveštenici su pozvani da daju izjave povodom okolnosti javnih okupljanaja suprotno merama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti", naveli su iz Uprave policije.

Izjave će dati oni sveštenici koji su prijavili skupove, dodaje CDM.

foto: EPA/Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je prethodno u nedelju građanima okupljenim na litiji ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici da je on "jedini koji treba da odgovara".

"Otkud im pravo, nekrštenim vladarima, da uzimaju svetinje", rekao je Amfilohije i poručio da nijedna vlast neće docekati da SPC rasteruje okupljene građane.

U nedelju su u više gradova održane litije u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovijesti.

RTCG prenosi da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović u nedelju izjavio da su i u Baru "već ispisani pozivi za barske sveštenike da se jave u policiju".

Kurir.rs/Sputnjik/in4s.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track