REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE PORUČIO U NIKŠIĆU: SPC je jedina kanonska crkva svih pravoslavaca u Crnoj Gori (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/ Острог Тв Студио

OTAC GOJKO PEROVIĆ

REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE PORUČIO U NIKŠIĆU: SPC je jedina kanonska crkva svih pravoslavaca u Crnoj Gori (VIDEO)

Crna Gora -

"Nikad se neću naučiti kako da govorim u prisustvu novinara. Ovo ne kažem zato što mislim da je neko krivotvorio moje riječi ili da je neki novinar nešto slagao, ali selekcija tema, odabir naslova spadaju u domen dezinformacije. Istakle su se neke marginalne teme kao glavne. A nešto što se usput prokomentarisalo – predstavljeno je kao tema večeri na tribini u Podgorici", kazao je o. Gojko Perović na tribini u Nikšiću koju je organizovalo Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva na temu "Litije put spasenja".

O. Gojko Perović kazao je da je nekoliko portala izjavu stavilo u drugačiji kontekst od onog u okviru kojeg je rečena.

"Ovo kažem zbog toga što te noći na tribini u Podgorici, nijesam čitao neko zvanično saopštenje ni Crkve ni moje lično. Nijesam objavljivao neki plan, niti obznanjivao neke buduće namjere Crkve, nego je to bio jedan razgovor sa publikom, u kome se pričalo bukvalno o svemu i svačemu. Od Sokrata do Sartra. A ovo naglašavam da bih objasnio otkud uopšte tema nacionalizma u Crkvi te noći u mojim ustima.

Ne zbog mog predumišljaja da tu temu otvaram, nego iz spontaniteta jednog krajnje opuštenog razgovora. Smatram umjesnim sve one primjedbe koje kažu da ovi dani u Crnoj Gori – nijesu ni mjesto ni vrijeme da se problematizuje ime SPC i njeno ustrojstvo. Zašto? Zar je neka tema zabranjena? Pa nije zabranjena, ali danas je Crkva na žestokom nepristojnom i neustavnom udaru države, a Srbi i srpski identitet pod medijskom, prosvetnom i ideološkom presijom zvaničnih državnih adresa", pojasnio je rektor Cetinjske bogoslovije.

"Zato, mislim, dok to traje, dok to ne prestane, nije pristojno isticati u prvi plan neke univerzalne teme i teme pravoslavlja, među kojima je nesumnjivo i pitanje nacionalizma (etnofiletizma). Svakako, nastojanje nas sveštenika i hrišćana da svojoj braći koji su vjernici a ne pronalaze sebe u srpskom identitetu, poručimo, objasnimo i posvjedočimo da je SPC jedina kanonska Crkva u Crnoj Gori.

I podjednako Crkva svih vjerujućih, bez obzira na nacionalnu pripadnost bilo koga. Nešto slično, kao što je i ova država, ili bi trebalo da bude, iako se zove Crna Gora. Država podjednako svih i Srba i Crnogoraca i manjinskih naroda u njoj", kazao je o. Gojko Perović.

Kurir.rs/in4s.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track