NEVIĐEN PRITISAK U PLJEVLJIMA: Na saslušanju svi organizatori litije!
Foto: Andrija Stanić

udar na SPC

NEVIĐEN PRITISAK U PLJEVLJIMA: Na saslušanju svi organizatori litije!

Crna Gora -

Nakon održane litije ulicama Pljevalja, policija je sinoć u gluvo doba noći pozvala na informativni razgovor Velu Mićković, potpredsednicu Crkvenog odbora pri Crkvi Svete Petke i direktorku Pljevaljskih novina, dok je jutros, poziv za saslušanje dobilo svih osam preostalih potpisnika zahteva za javno okupljanje.

Među njima su Milovan Gogić, predsednik Crkvenog odbora pri Hramu Svetog Georgija na Gukama, Milinko Gazdić predsednik Crkvenog odbora pri Crkvi Svete Petke u Pljevljima, Predrag Cvijović, dr Milorad Unković, Miomir Lončar, Dragiša Spajić, Gorčilo Bujišić i Miško Gogić.

Svima njima se stavlja na teret kršenje člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore koji se odnosi na nepoštovanje mera za suzbijanje zarazne bolesti.

foto: Andrija Stanić

Vela Mićković kaže da joj nije jasan razlog privođenja jer su, kako ističe, litiju organizovali u skladu sa merama NKT. U litiji je bilo manje od 200 ljudi, dva puta su pozivali vernike da poštuju mere i u Crkvi i u porti tokom molebana.

"Mi smo angažovali redare koji su obezbeđivali litiju i nisu dozvoljavali da se krše mere. Ostali građani su bili na javnoj površini, iskoristili su nedeljno veče da ga provedu kako žele, u šetnji, na korzou, da li su oni poželeli da se mole to je njihova stvar. Za nas je najvažnije da je litija bila dostojanstvena i da je protekla u miru i ljubavi" kazala je Mićković, dodajući da se i ovog puta pokazalo, iako policija nije obezbeđivala skup, da su molitvene litije mirne, dostojanstvene, te da eventualne incidente može izazvati jedino neki ubačeni element.

foto: Andrija Stanić

Očekuje se odluka Tužilaštva da li će pokretati krivične ili prekšajne postupke protiv članova Odbora.

Kurir.rs / Pljevaljske novine, Foto: Andrija Stanić

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja