NAROD NE ODUSTAJE OD ODBRANE SVETINJA, CRNA GORA NA NOGAMA: Molebani širom Crne Gore, a kreću i šetnje! (VIDEO)
Foto: Facebook video prtscr

istrajnost

NAROD NE ODUSTAJE OD ODBRANE SVETINJA, CRNA GORA NA NOGAMA: Molebani širom Crne Gore, a kreću i šetnje! (VIDEO)

Crna Gora -

U skladu sa novim merama iz naredbe Ministarstva zdravlja, koje će Mitropolija crnogorsko-primorska ispoštovati iako su očigledno selektivne i diskriminatorne, a vodeći računa o opštem zdravlju, i telesnom i duhovnom, u svim crkvenim opštinama u Crnoj Gori umesto litija koje su bile ranije prijavljene, večeras će se služiti molebni za očuvanje svetinja, stoji u saopštenju Episkopskog saveta SPC.

“Verni narod pozivamo da se u isto vreme okuplja na molebne u svojim hramovima i u hramovnim portama, jer verski obredi u crkvama, manastirima i na površinama koji im pripadaju nisu i nikako ne mogu biti zabranjeni. Naša molitvena litija na ovaj način kao verski obred traje i trajaće do Hristove pobjede! Posebno, do promene bezakonog, neustavnog i diskriminatornog Zakona”, navodi se u poruci.

Nakon službe obratio se i gradonačelnik Budve Marko Carević koga je nova većina smenila, poručio da je čitav pravoslavni svet jedinstven u odbrani svetinja i da će samo uz jedinstvo i bratsku ljubav u tome i uspeti.

foto: Facebook video prtscr / Berane online

"Videli smo, draga braćo i sestre, uzeli su nam pismo, kidišu na nas i naše svetinje. Međutim, molimo se ovde i za njih, ipak su to naša braća i moramo naći način da im oprostimo i da ne dozvolimo ad se prolije niti jedna kap krvi iako je su oni to hteli. Međutim, imamo obavezu dase branimo" poručio je Carević.

Moleban u manastiru Podlastva Grbaljska:

Reke ljudi na ulicama Nikšića, vijore se i trobojke:

foto: Printscreen

Pogorica - pred hramom na Vidovdan sve više ljudi:

Nikšić tradicionalno ne odustaje od borbe za očuvanje svetinja:

Beranci su jasno i glasno poručili - Ne damo svetinje!

BAR: prosvetari su posvedočili da je kosovski zavet živ!

Nakon melebana u Bara obratio se Protojerej Miodrag Todorović i pozdravio prisutne nastavnike i profesore koje su došli i uz svoje učenike i decu pokazali da je, kako je rekao kosovski zavet živ.

Otac Miodrag je pre nego što se posvetio služenju Bogu, takođe bio profesor, a zajedno sa svojim nikšićkim kolegama postao poznat javnosti tako što se pobunio protiv ukidanja srpskog jezika.

Budva

foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služiće sa sveštenstvom u manastiru Podlastva u Grblju moleban, sa početkom u 19 časova.

Bar

foto: Mitropolija.com

Moleban u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira služiće se u 19 časova a nakon toga sabranima će se obratiti protojerej Miodrag Todorović, paroh nikšićki.

Danilovgrad

foto: Mitropolija.com

Moleban u Sabornom hramu Svete Tekle u 19 časova. Po završetku molebna besjediće protojerej Mirčeta Šljivančanin, paroh podgorički.

Žabljak

foto: Mitropolija.com

Moleban u Hramu Preobraženja Gospodnjeg služiće se u 19 časova, nakon toga sabranima će se obratiti o. Gojko Perović, rektor Cetinjske Bogoslovije.

Kotor

foto: Mitropolija.com

Moleban će se služiti u Crkvi Svetog Nikole u 19 časova.

Herceg Novi

foto: Mitropolija.com

U Crkvi Svete Trojice u Kutima u 19 časova služiće se Molebni kanon Svetom Lazaru Kosovskom i svim srpskim mučenicima, a u nastavku mali pomen svim stradalim za vjeru i otačastvo iz roda našega.

Podgorica Moleban u Sabornom hramu Hristovog Vaskresenja počeće u 19 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track