MITROPOLIT AMFILOHIJE: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je bezumlje
Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

služio liturgiju u podgorici

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je bezumlje

Crna Gora -

"Sveta Sofija je danas ponovo ugrožena i pokušava da se liši onog svoga najdubljeg smisla pretvaranjem u džamiju što je bezumlje", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom liturgije koja se služila povodom današnje promene hrišćanskog identiteta i namene Velike crkve Premudrosti Božje u Carigradu.

"Ali, Sveta Sofija postaje nerazoriva i neuništiva. Eno je Sveta Sofija i u Kijevu, majka crkva svih ruskih crkava, jer ruski narod i slovenski narodi su kroz Svetu Sofiju primili veru u Hrista Bogočoveka i premudrost Božju. Kada su izaslanici knjaza kijevskoga bili u Carigradu tragajući za pravom verom, onda su bili u Svetoj Sofiji i čuli su čudesne pesme i melodije, i kada su se vratili, kazali su knjazu kijevskom da tamo treba u Svetu Sofiju da ide i preko nje da se krsti, kao što je i sveti Vladimir ravnoapostolski i sverusijski krstio svoj narod u Dnjepru. I taj narod je blagodareći Svetoj Sofiji postao Božji narod i Hristov narod, koji je noseći krst postradao naročito u 20. veku kao što su postradali i svi naročito slovenski pravoslavni narodi za Hrista Gospoda i Premudrost Božju”, kazao je mitropolit Amfilohije.

foto: EPA / Erdem Sahin

On je naglasio da je dobro je što ovu službu praznujemo u hramu Hristovog vaskrsenja koji su "osveštali pravoslavni patrijarsi na čelu sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, sa našim patrijarhom Pavlom, i moskovskim patrijarhom Aleksijem".

On je kazao i da je hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici sam po sebi postao izdanak premudrosti Božje i po svom istorijskom značaju, ali i za budućnost, jer su dvojica patrijaraha - carigradski i moskovski ovde zasadili dve masline u znak mira i ljubavi, i pustili goluba koji je poleteo i osveštao ovaj sveti hram.

foto: Profimedia

„Te dve masline još malo pa će da donesu ploda, pa bih ja poslao sa tih maslina, kada rode, poziv i carigradskom i moskovskom patrijarhu da se ponovo sastanu ovde gde su se poslednji put sastali i zajedno služili liturgiju“, kazao je Amfilohije. „Molimo se Gospodu da raspetu Svetu Sofiju koje je raspeta od 1453. godine, da je ponovo vrati da bude svedočanstvo njega raspetoga vaskrsloga i Duha svetoga životvornoga koga je Gospod poslao u svet da nas uputi u svaku istinu. Da se ponovo ovde sastanu carigradski i moskovski patrijarh, da se zagrle i poljube, i time posvedoče da su zaista svedoci premudrosti Božje. Molimo se Gospodu da sačuva Svetu Sofiju i kroz nju sve pravoslavne i da ih obnavlja neprekidno Božjom premudrošću“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track