Najnovije vesti

VANDALIZAM! Kapija sa crkvišta Vasilija Ostroškog nađena na dnu reke: Ova porodica se pomučila da je vrati! (FOTO)
Foto: Eparhija.me

u martinovićima

VANDALIZAM! Kapija sa crkvišta Vasilija Ostroškog nađena na dnu reke: Ova porodica se pomučila da je vrati! (FOTO)

Crna Gora

Kapija sa crkvišta Svetog Vasilija Ostroškog u Martinovićima kod Gusinja, koja je pre 15-ak dana otuđena, nađena je i izvađena u ponedeljak 27. jula 2020. sa dna reke Ljuče.

Kapiju je, po rečima nadležnog paroha jereja Bojana Radunovića, pronašao pre nedelju dana pravoslavni meštanin Vojnog sela, koji je, potom pozvao policiju, a obavljen je i uviđaj.

foto: Eparhija.me

Članovi porodice Turković iz Vojnog sela, napominje o. Bojan, pokušali su da izvade kapiju, ali nisu uspeli zbog nepristupačnog terena i nedostatka opreme. Ipak, nisu odustali, pa su kamionom i vitlom kapiju izvukli iz reke, pri čemu ih je obezbeđivala policija.

foto: Eparhija.me

"Naime, pre dva dana, kada su Turkovići došli na mesto gde je kapija pronađena viđeni su od komšija Albanaca. Ono što je čudno, danas se kapija, koja je inače teška oko 300 kilograma, nije nalazila na istom mestu nego nekih 40 metara uzvodno, u mnogo dubljoj vodi. Zahvaljujući dobroj volji i ljubavi prema pravoslavlju, prema Gospodu Isusu Hristu i Svetom Vasiliju Ostroškom, oni su se požrtvovano spustili uz pomoć sajle, pretraživali rečno korito i izvukli kapiju. Poneli su je kući da je očiste, ofarbaju i, ako Bog da, ovih dana je opet vraćamo u Martinoviće“, kazao je sveštenik Bojan Radunović.

foto: Eparhija.me

Porodica Turković, napominje otac Bojan, inače ima neprijatnosti od strane komšija Albanaca, ali su oni odlučni da istraju u "odbrani svete vere pravoslavne, svojih ognjišta i svetinja".

Kurir.rs / Eparhija.me, Foto: Eparhija.me

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track