OTAC GOJKO PEROVIĆ: Ne organizujte protesne šetnje na dan izbora!
Foto: Youtube prtscr / Svetigora

rektor cetinjske bogoslovije

OTAC GOJKO PEROVIĆ: Ne organizujte protesne šetnje na dan izbora!

Crna Gora -

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ocenio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora u Crnoj Gori i pozvao vernike da ne organizuju na dan izbora "nikakve protestne šetnje ili nešto što bi podsećalo na litije".

"Crkva ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora, i to je ona uradila mnogo blaže nego što je, recimo, Vatikan 1948. uradio pred parlamentarne izbore u Italiji, podržavajući demohrišansku listu, a protiv levičarske koalicije. Crkvi je to pravo pripadalo oduvek, ali ga ona nerado i retko koristi", rekao je Perović za podgoričke Vijesti.

On je dodao da "sad, kada država i sekularna partija na njenom vrhu 'prave crkvu' i vrše podržavljenje sakralnih objekata - red je bio da Crkva kaže šta misli o takvoj politici".

Perović je istakao da je izborni postupak svojevrsna svetinja, tj. pravilo koga svi treba podjednako da se drže ako se želi pravedan i tačan izborni rezultat.

foto: Youtube/Sputnjik Srbija

"Zato pozivamo sve aktere ovih zbivanja, a naročito verujuće ljude, da ne podležu propagandi pojedinih anonimnih adresa, i da se ne organizuju, u nedelju, na dan izbora - nikakve protestne šetnje niti nešto što bi podsećalo na litije", rekao je Perović.

On je dodao da taj dan, kao i sutrašnju subotu, treba provesti u miru, "ničim ne kršeći predizbornu tišinu".

"Ovo naročito govorim zbog moguće upotrebe prostora ispred pravoslavnih hramova za neke aktivnosti kojima nije ni mesto ni vreme", rekao je Perović.

On je pozvao građane da izađu na predstojeće izbore.

"Ako neko opravdano brine za regularnost izbora ili moguće mahinacije prilikom brojanja, podsećamo sve da hrabri i slobodni ljudi imaju načina da brane svoju izbornu volju bez ishitenih i nasilnih postupaka, onako recimo, kako je narod sa sveštenstvom branio svetinje u prethodnom periodu", poručio je Perović.

Kurir.rs / Tanjug Foto: Youtube prtscr / Svetigora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track