Najnovije vesti

JEDAN OD LIDERA CRNOGORSKE OPOZICIJE Milan Knežević: Đukanović pada s vlasti, u to je ubeđen i narod
Foto: EPA/Boris Pejović

intervju nedelje

JEDAN OD LIDERA CRNOGORSKE OPOZICIJE Milan Knežević: Đukanović pada s vlasti, u to je ubeđen i narod

Crna Gora

Ekonomska apokalipsa, koja je zadesila Crnu Goru za vreme njegove vladavine, najbolje se može zamagliti lovom na spoljne i unutrašnje neprijatelje, jer on nije u stanju da ponudi nijedno socioekonomsko rešenje za izlazak iz recesije

Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije i jedan od lidera crnogorske opozicije, poručuje da veruje da se predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću smeši odlazak s vlasti. Zato, kaže, Đukanović i vodi rat protiv Srpske pravoslavne crkve, ali i svih koji misle drugačije od njega.

U intervjuu za Kurir Knežević kaže da ne samo da kao jedan jedan od predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore veruje da će Đukanović izgubiti vlast već veruje i narod.

- Posebno dojučerašnji glasači Demokratske partije socijalista (DPS), koji su odlučili da otkažu poverenje Milu i ovoga puta glasaju za opoziciju. Upravo svestan toga, Đukanović na svaki način pokušava da otvori front sa SPC, najavljujući progon i pogrome sveštenstva i svih građana koji ne misle kao on, što predstavlja matricu odlazećih južnoameričkih diktatora koji do poslednjeg minuta nisu bili svesni da im je narod okrenuo leđa.

Kako gledate na konstantne napade Đukanovića na zvanični Beograd, SPC, ali i Moskvu, u kojima ih on optužuje da žele da unište tu državu?

- Đukanović iz izbornog ciklusa u izborni ciklus redovno traži spoljne i unutrašnje neprijatelje ne bi li mogao da koristi narativ braniča crnogorske nezavisnosti. Tokom prošlih izbora je optužio Rusiju i opoziciju da su spremale državni udar na dan parlamentarnih izbora i zahvaljivao se Srbiji što mu je pomogla da otkrije tu zaveru.

foto: EPA/Boris Pejović

Tada se zahvaljivao, a sada je potpuno obrnuta situacija. Šta je pravi razlog?

- Četiri godine kasnije spisak spoljnih neprijatelja je proširen i na njemu se nalaze Srbija, Rusija, SPC i dokazani unutrašnji neprijatelj - Demokratski front i Mitropolija crnogorsko-primorska. Ekonomska apokalipsa koja je zadesila Crnu Goru za vreme Đukanovićeve vladavine najbolje se može zamagliti lovom na spoljne i unutrašnje neprijatelje, jer on nije u stanju da ponudi nijedno socioekonomsko rešenje za izlazak države iz recesije.

Prema poslednjim istraživanjima, opozicija je u prednosti u odnosu na vlast. Strahujete li pak da postoji opasnost od krađe izbora?

- Uradili smo i uradićemo sve da na dan izbora smanjimo svaku mogućnost prekrajanja izborne volje građana i zloupotrebe na izbornim mestima. Koalicija Za budućnost Crne Gore, zajedno sa ostalim opozicionim savezima koji izlaze na izbore, u ovom trenutku ima većinu u odnosu na DPS i zato nam je veoma važno da prebrojimo i sačuvamo svaki opozicioni glas pošto je izvesno da Đukanović sa dosadašnjim koalicionim partnerima nema parlamentarnu većinu. Svakako, svaku nepravilnost i pokušaje prekrajanja izborne volje građana naši predstavnici u biračkim odborima će uneti u zapisnik i o tome ćemo obavestiti i Državnu izbornu komisiju i Komisiju OEBS i crnogorsku javnost.  

O BUDUĆOJ VLADI

Zvaćemo i manjine, ne želimo podele

Ukoliko uspete da odnesete pobedu, kako vidite novu vladu?

- Koalicija Za budućnost Crne Gore je spremna da nakon izbora ponudi i strankama manjinskih naroda, koje su dosad podržavale DPS, da budu deo postizborne koalicije kako bismo zajedno gradili građansku budućnost naše države, eliminišući podele i sve ono što je Milo Đukanović koristio kao model zavađanja i vladanja u ove tri decenije.

O ISPOVESTI KOJA JE UZDRMALA JAVNOST

Sveta Marović je crna kutija Mila i DPS

foto: Profimedia

Kako gledate na brojne tvrdnje koje je na račun Mila Đukanovića izneo njegov nekadašnji saradnik Svetozar Marović?

- Svetozar Marović je crna kutija Mila Đukanovića i DPS. Ukoliko se on odluči da saopšti javnosti sva nepočinstva u izbornim ciklusima, uključujući i referendum, ali i da razotkrije sve detalje pljačkaških privatizacija u Crnoj Gori, Đukanović neće ostati na vlasti nijedan sat. A sve ono što je Sveta do sada izjavio ne predstavlja nikakvu novost jer svi građani u Crnoj Gori znaju da Milo Đukanović upravlja crnogorskim pravosuđem i da uživa da se igra sa svojim žrtvama, ispijajući šampanjce s njima i jedući morske plodove, da bi ih ujutru poslao u zatvor.

Kurir.rs/ Razgovarala Ivana Žigić  Foto: EPA/Boris Pejović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...