OD NJEGA ZAVISI: Sudbina Crne Gore i Mila u rukama „albanskog četnika“!
Foto: EPA/Boris Pejović, Screenshot, AP/Risto Božović

Posle izbora u crnoj gori

OD NJEGA ZAVISI: Sudbina Crne Gore i Mila u rukama „albanskog četnika“!

Crna Gora -

Sastav buduće vlade, u situaciji kad DSP sa partnerima ima 40, a opozicija 41 mandat, maltene zavisi od jednog čoveka - lidera građanskog pokreta URA Dritana Abazovića

Opozicione stranke u Crnoj Gori maltene su izjednačene sa vladajućim DPS predsednika Mila Đukanovića, a sa manjinskim strankama mogu bez problema da sastave buduću vladu. No, stručnjaci su složni u oceni da će biti tesno, te da je pitanje na koju će stranu da prevagne tas na vagi. A sudbina buduće političke scene Crne Gore svela se maltene na jednog čoveka - lidera građanskog pokreta URA (lista „Crno na bijelo“) Dritana Abazovića, koga još nazivaju i „albanski četnik“, a što mu, makar prema ranijim izjavama, ne smeta! Đukanovićev DPS sa tradicionalnim partnerima, kako je rekao, imaće 40, dok je opoziciji pripao 41 mandat.

Konačni rezultati

Prema sto odsto obrađenih glasova nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, DPS je osvojio 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a opoziciona koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32,55 odsto (133.267). U ovakvoj situaciji, Abazović, čija koalicija je osvojila četiri poslanička mandata, mogao bi da bude taj tas na vagi koji bi DPS Mila Đukanovića gurnuo u opoziciju. Bez njega je, naime, formiranje nove vlade bez Đukanovića praktično nemoguće.

foto: Nemanja Nikolić

Jasno, pregovori, i to ne laki, tek predstoje, a stručnjaci su u prognozama različitog mišljenja. Tako Dejan Jović, profesor međunarodnih odnosa iz Zagreba, ne misli da će formiranje nove vlade od strane opozicije biti lako.

- Bez obzira na uspeh opozicije, ne treba isključiti i zanemariti poziciju aktuelnog predsednika i lidera DPS Mila Đukanovića. Ne treba zaboraviti da on ostaje predsednik republike, a da će vlada biti politički heterogena, a ako premijer bude „ekspert“ bez političke težine, Milo nije bez šanse da ih blokira- napisao je Jović na svom Tviter nalogu.

Volja za promene

I hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenjuje da priča o DPS i Milu Đukanoviću nije zatvorena izbornim rezultatima, te ne isključuje mogućnost da DPS ostane na vlasti.

- Pitanje je hoće li Đukanović u poslednjem trenutku nekoga privući na svoju stranu, što nije nemoguće - rekao je Puhovski.

foto: Nemanja Nikolić

S druge strane, diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da su izbori pokazali s jedne strane podeljenost Crne Gore, i s druge strane većinsku volju za promene:

- Izbore je odlučilo otvaranje srpskog pitanja i spor sa SPC. Pokazalo se da je to bio loš potez i da je Đukanović izgubio bitku sa SPC. Dobro je to što su izbori prošli mirno, te je rezultat legitiman. Zato bi bilo politički racionalno da Đukanović prihvati da ima većinu naroda koji želi promene.

Novi fenomen

Bivši diplomata Vladislav Jovanović ocenjuje da ohrabruje to što je Abazović ostvario dobar rezultat jer je on, kaže, potpuno novi politički fenomen koji može da oslabi snage velikoalbanskog nacionalizma i šovinizma i u Albaniji i na Kosovu. Ne veruje da će nova koaliciona vlada u prvo vreme razmatrati odluku o povlačenju priznanja Kosova, jer će verovatno biti izloženapritiscima.

Milo Đukanović je, nakon izborne noći, samo poručio da „veoma respektuje rezultate svih subjekata“, ali da će sačekati finalno prebrojavanje i rezultate DIK: kojoj od dve političke strane pripada taj presudni mandat i, ono što se ustanovi kao izraz slobodne volje građana, za DPS predstavlja zakon koji će bezuslovno poštovati.

- DPS je tokom svog ukupnog funkcionisanja izgradio profil građanske partije koja se beskompromisno bori za multietnički i evropski sistem vrednosti - zaključio je on.

KO JE DRITAN ABAZOVIĆ

Za Mila bio „bitanga“

l Dritan Abazović, prvi čovek građanskog pokreta URA (lista „Crno na bijelo“), čvrsto stoji pri stavu da saradnje sa Đukanovićem neće biti, što je u više navrata isticao. No, istovremeno, ranije nije krio ni da mu saradnja sa opozicionim Demokratskim frontom nije baš bliska. Svoju prepoznatljivost najviše duguje upravo Đukanoviću, koji ga je pre nekoliko godina javno u Skupštini CG nazvao „bitangom“.

Svojevremeno su ga nazivali i „albanskim četnikom“, a on je za to dao objašnjenje:

- To je sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ovaj mladi Albanac je, rođen u Ulcinju 1985, inače doktor političkih nauka i već duže od deset godina je u političkim vodama. Od aprila 2017. je na funkciji predsednika Građanskog pokreta URA.

KO JE ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ

Pojavio se niotkud i uzdrmao Đukanovića

l Ruka pomirenja suprotstavljenoj političkoj opciji, bez revanšizma, saradnja sa manjinama - to je pozitivna poruka koju je Zdravko Krivokapić, lider koalicije „Za budućnost CG“, preksinoć u govoru ponudio građanima Crne Gore, još aktuelnim vlastima, ali i strankama s kojima bi mogao da pravi novu vladu.

Krivokapić je profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici, a u politiku ga je uvuklo pitanje crkve. U politiku je ušao tek početkom ove godine, u jeku političke krize u CG i otvorenog sukoba SPC i crnogorske vlade pod vođstvom DPS i već uspeo da ozbiljno uzdrma Milove temelje.

MATIJA BEĆKOVIĆ O IZBORNIM REZULTATIMA

Dritona bi i srpska omladina nosila na rukama

Na ujedinjenoj crnogorskoj demokratskoj opoziciji je istorijska odgovornost da bude dostojna izborne pobede i da Crnu Goru vrati sa stranputice u koju je bila do grla zabasala, poručio je akademik SANU književnik Matija Bećković.

foto: Zorana Jevtić

- Verujem da će nova vlast učiniti sve da se stane na put bezakonju koje je zavladalo Crnom Gorom. Podigli su spomenik Titu, a fašistima zovu one koje su žive zapalili u Jasenovcu - naveo je Bećković.

Ocenio je i da, kad bi Driton Abazović sutra stigao u Beograd, nosila bi ga srpska omladina na rukama.

foto: Printskrin

REAGOVANJA

Milorad Dodik,predsednik SNSD

foto: Marina Lopičić

- Očekujem da će sa novom crnogorskom vladom biti odlična saradnja, na dobrobit građana Crne Gore, Republike Srpske i BiH.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

foto: Beta/Slobodan Miljević

- Veselim se i delim radost sa našim narodom na KiM, koji je sinoć do kasno slavio. Među Srbima postoji svest o tome da su Gračanica i Dečani isto što i Ostrog, Morača, Savina.

Aleksandar Vulin,ministar odbrane

foto: Zorana Jevtić

- Građani Crne Gore su glasali da sami brinu o svojoj sudbini i da im ni (Hašim) Tači ni (Edi) Rama ne odlučuju ko su im prijatelji i sa kime će da žive. Crna Gora se vratila sebi.

Jelena Milić,direktorka Centra za evroatlantske studije

foto: Beta/Media Centar

- Nakon pobede crnogorske opozicije na izborima niko ne očekuje da Crna Gora povuče priznanje Kosova, ali se iskreno nadam da će nova koaliciona vlada imati više razumevanja za potrebe Srbije.

Autor: Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track