Najnovije vesti

EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: U Crnoj Gori je situacija dramatična, rekordan broj novozaraženih
Foto: Youtube/Printscreen

pozvao sve nadležne da reaguju

EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: U Crnoj Gori je situacija dramatična, rekordan broj novozaraženih

Crna Gora

U Crnoj Gori je danas evidentirano rekordnih 219 novozaraženih korona virusom, dok je dvoje ljudi umrlo.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, pozvao je političare, verske vođe, istaknute kulturne, prosvetne, sportske i druge ličnosti da utiču na građane da poštuju mere jer je epidemiološka situacija u Crnoj Gori "veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj".

On je kazao da poslednjih dana rezultati, odnosno analize u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro čak 30 odsto testiranih pozitivno na koronavirus.

"To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u zadnjih dvadesetak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje", rekao je Mugoša.

On se, kako je kazao, nada da su prošli razlozi zbog kojih su se građani okupljali i nisu poštovali pravila.

foto: EPA / Boris Pejović

"Sada molim, ne više građane - jer njih smo do sada stalno molili, sada molimo sve one koji mogu da utiču na građane: političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvetne, sportske i druge ličnosti, da pomognu i svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primenjuje sve mjere koje se mesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gde ćemo imati veliki broj obolelih i umrlih", poručio je Mugoša.

Istakao je da je da se mora delovati i da strahuje da će doći do novog "zaključavanja" posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

"To znači da ćemo morati da se vratimo unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u mart i april. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvoranje škola, a u isto vreme počinju respiratorne infekcije, te će se problem samo umnožiti", upozorio je on.

"Molim i medije da daju dovoljno prostora i da se fokusiraju na mere koje su upućene stanovništvu, a koje, kada se primenjuju, daju vrlo dobre rezultate", objasnio je Mugoša.

Istakao je da bi strikno poštovanje mera tokom 15 do 20 dana moglo da dovede do toga da se u Crnoj Gori uspostavi "potpuna kontrola nad epidemijom", da bude svega nekoliko slučajeva, rekao je Mugoša.

Ponovio je da građani moraju nositi maske, držati fizičku i socijalnu distancu, voditi računa o higijeni ruku i prostora, i da svi koji su zaduženi da omoguće da se poštuju mere, to i rade.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa KOVIDOM-19 od sredine juna je 105, a od početka godine 114. ;Ukupan broj aktivnih slučajeva KOVID-19 u Crnoj Gori je danas 1.630.Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 6.094.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...