Najnovije vesti

MILAN KNEŽEVIĆ PORUČIO: Brutalna neistina da će Demokratski front podržati manjinsku vladu
Foto: Profimedia/Savo PRELEVIC/AFP

crna gora

MILAN KNEŽEVIĆ PORUČIO: Brutalna neistina da će Demokratski front podržati manjinsku vladu

Crna Gora

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je danas da je brutalna neistina da je Demokratski front spreman da podrži manjinsku vladu.

Knežević je, gostujući na TV Prva, rekao da je za sada jedino partija Dritana Abazovica protiv povlačenja Zakona o slobodi veroispovesti, a da su svi ostali politički subjeti spremni da učestvuju u izglasavanju suspenzije tog zakona.

Knežević je objasnio da bi DF, ako bi pristao da podrži manjinsku vladu, izigrao poverenje 135.000 građana koji su glasali za njega i prihvatio da Srbi ne mogu da uđu u vladu, tako da bi se opet našli u vremenu DPS i stigmatizacije Srba.

On je rekao da je u poslednje vreme vođena medijska kampanja da Srbi treba da naprave određnu filtraciju i da se, kako je naveo, raspiše konkurs i tender za podobne i nepodobne Srbe.

foto: EPA

Prema njegovoj oceni, cilj tih spekulacija je pritisak na DF i njegovu nameru nameru da insistira na povlačenju, odnosno stavljanju van snage Zakona o slobodi veroispovesti.

"Neverovatno je da neko očekuje da koalicija koja je osvojila 33 odsto glasova odustane od svojih programskih principa i onoga od čega se zalagala u kampanji da bi se stvorio neki narativ manjinsko ekpertske vlade i da bi bukvalno ostalo sve isto", dodao je Knežević.

On je naglasio da neko pokušava da izigra izbornu volju, odnosno srpski narod na način da DF daje neku manjinsku podršku.

Knežević je istakao da je svaki pokušaj da se priča o Zakonu o slobodi veroispovesti izmesti u buduće vreme - izigravanje izborne volje građana.

"Taj Zakon je i napravio jedinstvo u našem narodu, probudio nas kao narod i građani očekuju da on bude poveučen, to je logičan potez koji može da povuče parlamentarna većina i dok nije formirana vlada", naveo je Knežević.

Govoreći o tome da je jedino partija Dritana Abazovića protiv povlačenja Zakona o slobodi veroispovesti, Knežević je rekao da je to novi problem jer je suspenzija tog zakona bio jedan od temeljnih programskih principa koalicije Za budućnost Crne Gore.

foto: EPA

"To je i pitanje za SPC i moraćemo da se suočimo sa tim izazovom", rekao je Knežević.

Ocenio je da su tzv. personalna rešenja namerno uvođena u medijski prostor kako bi se zamaskirala činjenica da određeni opozicioni subjekti ne žele da glasaju za suspenziju Zakona i, prema njegovom mišljenju, imaju možda i gore mišljenje o SPC nego Milo Djukanović.

"Nećemo dozvoliti eliminatorkse uslove za personalna rešenja, niko od nas ne insistira na ministarstkoj funkciji, ali ne možemo da prihvatimo da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da pokrivaju resore unutrašnjih poslova, odbrane, pravde, Agenciju za nacionalnu bezbednost...jer je navodno neko uplašen za drzazvotvorne interese Crne Gore ako Srbi budu pokrili te resore", istakao je Knežević.

Na pitanje o Đukanovićevim izjavama o stvaranju srpskog sveta na relaciji Banjaluka-Podogorica-Beograd, Knežević kaže da je reč o "paranoji odlazećeg diktatora".

"To je čovek koji ne može da se pomiri sa stvarnošću. Taj narativ o veliko-srpskoj hegemoniji i optuživanje Aleksandra Vučića da je učestvovao u ovoj izbornoj kampanji i doprineo pobedi Demokratskog fronta - predstavlja klasičan narativ koji je on zastupao i za vreme kampanje", rekao je funkcioner DF.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, rekao je da će taj odnos biti njihov spoljnopolitički prioritet.

"Crna Gora će biti okrenuta ka Srbiji", istakao je Knežević i poručio da je Srbija bratska zemlja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Savo PRELEVIC/AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...