NOVE KORONA MERE U CRNOJ GORI: Evo gde se ne sme ni u goste, a gde napolje posle 22 sata! Ovde u kafanama samo po dvoje za stolom!
Foto: Profimedia / Andrey Nekrasov

podela u grupe

NOVE KORONA MERE U CRNOJ GORI: Evo gde se ne sme ni u goste, a gde napolje posle 22 sata! Ovde u kafanama samo po dvoje za stolom!

Crna Gora -

Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je listu kumulativne incidencije korona virusa za period od 26. septembra do 9. oktobra u 24 sata na osnovu koje se od ponedeljka primjenjuju nove mere Naionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT).

Mere su ublažene u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama, dok su pooštrene u Ulcinju, Pljevljima i na Žabljaku, navode Vijesti.

Kako je navedeno, najnepovoljniji trendovi kretanja oboljevanja su u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad.

U Nikšiću je ukinuta zabrana izlaska posle 22 sata, dok ugostiteljski objekti (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, ostaju zatvoreni i ostaje na snazi zabrana okupljanja u objektima stanovanja.

Iste mere kao i za Nikšić, važe i za Pljevlja.

U Beranama, Rožajama, Andrijevici, Ulcinju i na Žabljaku ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 22:00 sata, a za stolom mogu da sede najviše dve osobe.

U cilju adekvatnog postupanja i reagovanja na kretanje obolevanja predloženo je uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu a u zavisnosti od 14-o dnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mera. Sve navedene mere se moraju sprovoditi najmanje 14 dana od dana započinjanja.

U opštinama, tj. lokalnim samoupravama, u kojima je 14-o dnevna stopa kumulativne incidencije (KI) :

1. GRUPA: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika:

Nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

2. GRUPA: stopa je između 400 i 799, uz važeće mere uvodi se:

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;

Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće mere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dve osobe

Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada gosti sede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

3. GRUPA: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mere:

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela

Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

4. GRUPA: stopa je veća od 1.200 uz važeće mere:

Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mere: deca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u delatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela.

Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

Stope incidencije i listu optina utvrđuje Institut za javno zdravlje a osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu pre objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije pode i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24:00 časa dana koji prethodi objavljivanju.

U skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije do UBLAŽAVANJA mera doći će u opštinama u kojima su poslednjih 14 dana primenjivane restriktivne mere i to: Nikšić: prelazi u grupu 3, Berane: prelazi u grupu 2, Andrijevica: prelazi u grupu 2, Rožaje: prelazi u grupu 2

Strožije mere stupaju u opštinama: Ulcinj: prelazi u grupu 2, Žabljak: prelazi u grupu 2, Pljevlja: prelazi u grupu 3.

Kurir.rs / Vijesti.me, Foto: Profimedia / Andrey Nekrasov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track