Najnovije vesti

EVO KAKO JE KRIVOKAPIĆ RASPODELIO RESORE: Listi Za budućnost Crne Gore policija, Dritanu bezbednost i odbrana
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

formiranje vlade

EVO KAKO JE KRIVOKAPIĆ RASPODELIO RESORE: Listi Za budućnost Crne Gore policija, Dritanu bezbednost i odbrana

Crna Gora

PODGORICA - Mandatar za formiranje nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić podelio je resore strankama vladajuće većine, a prema dostavljenom predlogu, listi Za budućnost Crne Gore (ZBCG) ponuđeno je devet resora i jedno potpredsedničko mesto, platformi Crno na bijelo tri ministarstva i jedno potpredsedničko mesto, a preostali resori su ponuđeni koaliciji Mir je naša nacija.

foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Prema saznanjima podgoričkih Vijesti, Krivokapić je platformi Crno na bijelo Dritana Abazovića ponudio sektor bezbednosti i ministarstva za ljudska i manjinska prava, poljoprivredu i odbranu, kao i jedno potpredsedničko mesto u novoj vladi.

Koaliciji Mir je naša nacija Alekse Bečića ponuđeno je ministarstva pravde, kulture, održivog razvoja (drugi deo MORT-a), kao i preostali resori.

Vodećem Demokratskom frontu i strankama okupljenim u okviru liste ZBCG, ponuđeno je devet resora i jedno potpredsedničko mesto.

Krivokapić je listi ZBCG ponudio mesto potpredsednika vlade i minstarstva unutrašnjih poslova, za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a), te resori saobraćaja, prosvete, zdravlja, nauke, javne uprave i sporta.

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, kao i predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, kako je saopšteno ranije večeras, načelno su prihvatili ponudu Krivokapića.

Nema informacija da li su preostale dve koalicije odgovorile mandataru.

Pozivajući se na svoja saznanja, Vijesti pišu da koalicije nisu dostavile imena i prezimena kandidata koji bi vodili ponuđene resore.

U pismu upućenom DF-u, Krivokapić je naveo da je Ministarstvo finansija izuzeto i da želi da na čelu tog resora bude rešenje koje on izabere.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen

Krivokapić je od DF-a tražio da vode računa o kriterijumima kao što su rodna ravnopravnosti i regionalna zastupljenost.

On je naveo da je od ključne važnosti da svi kandidati budu kompetentni, odnosno da svojom radnom i obrazovnom biografijom odgovaraju profilu ministarstva za koji se kandiduju.

DF i SNP ranije večeras su saopštili da su načelno prihvatili ponudu mandatara, kao i da su stranke zajednički odlučile da vrate Ministarstvo nauke, koje bi, prema njihovom mišljenju, moglo da dobije neka nestranačka ličnost. 

(Kurir.rs/Tajnjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...