OVO JE VEČNA KUĆA MITROPOLITA AMFILOHIJA: Saborni hram građen 20 godina, podigao ga sa GOLE LEDINE i sakupio svoje stado (FOTO)
Foto: Profimedia, Z. Šaponjić, Printscreen Facebook

podgorica

OVO JE VEČNA KUĆA MITROPOLITA AMFILOHIJA: Saborni hram građen 20 godina, podigao ga sa GOLE LEDINE i sakupio svoje stado (FOTO)

Crna Gora -

Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u kojem će danas biti sahranjen arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, građen je 20 godina, a otvoren je u oktobru 2013.

Hram je svečano otvoren u okviru proslave 1.700 godina Milanskog edikta, kada se ta manifestacija preselila iz Niša u Podgoricu.

foto: EPA / Andrej Cukić

Tom događaju prisustvovali su patrajrh vašeljenski, moskovski, srpski i jerusalimski patrijarh.

foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

Hram je izgrađen upravo na inicijativu mitropolita Amfilohija i u tom trenutku je bila najveća verska investicija u Crnoj Gori i šire.

Sa gole ledine podigao je hram i okupio narod u njemu.

Nema preciznih podataka koliko je koštala njegova izgradnja, ali je iz Srpske pravoslavne crkve kasnije potvrđeno da je u gradnju uloženo više od šest miliona evra.

foto: Profimedia

Država Crna Gora je, kako je rečeno, investirala pola miliona evra, što je razljutilo nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

foto: Profimedia

"Ovaj hram je simbol vere vaše, vaše generacije i simbol pomoći i blagodeti Božije koja dolazi sa neba u najtežim momentima vaše istorije, reči su koje je tom prilikom izrekao patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril.

Činjenicom da će u kripti hrama Hristovog vaskrsenja počivati mitropolit crnogorsko-primorski, ovaj hram će svakako dobiti novu vrednost.

foto: Z. Šaponjić

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track