Najnovije vesti

REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE GOJKO PEROVIĆ  O MANDATARU: Krivokapića nije izabrala Crkva nego narod!
Foto: Printscreen

jasno

REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE GOJKO PEROVIĆ O MANDATARU: Krivokapića nije izabrala Crkva nego narod!

Crna Gora

Rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović, koji smatra da saradnja države i crkve treba da postoji, kaže da je, iako je mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić prepoznat kao izbor Mitropolije crnogorsko-primorske, on zapravo izbor građana Crne Gore.

Perović je gostujući na Radiju Crne Gore naveo da se može reći da je crkva na neki način posle svih onih litija na jednu veliku inicijativu građana i vernika, pa i nekih političkih faktora, predložila da političke snage koje nisu podržale Zakon o slobodi veroispovijesti dobiju neku ličnost koja nije iz sveta politike i koja na neki način personalizuje litije.

"Zdravko Krivokapić samo je jedna od takvih ličnosti, a bilo ih je puno", rekao je Perović.

Govoreći o izboru novog mitropolita, koji će zameniti preminuloga Amfilohija, Perović kaže da njega bira Sabor SPC, te da će to najverovatnije biti u maju.

Ističe i da u ovom trenutku nije baš umesno pričati o izboru novog mitropolita.

„Nije u redu da se sad mnogo o tome priča zbog elementarnog poštovanja prema pokojniku", naveo je Perović.

Na pitanje od koga se brane svetinje Perović odgovara da su hramovi otvoreni za sve građane bez obzira na nacionalnu pripadnost i niko nikoga ne pita ni koje je nacije, kojim jezikom zbori, a još manje za koga glasa.

"Dakle, u odbrani svetinja, u pitanju je sukob između državne i crkvene administracije. Crkve u Crnoj Gori pripdaju, pre svega, verniku pravoslavnom, a samim tim, ako sve funkcioniše kako treba, i svakom crnogorskom građaninu", rekako je.

A o ujedinjenu pravoslavnih vernika u Crnoj Gori rektor Cetinjske bogoslovije ističe da je to veliki posao naglašavajući da takav put čeka društvo i u drugim oblastima kao što su: ekonomija, privreda, turizam, zdravstvena kriza...

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...