Najnovije vesti

MEDOJEVIĆ PORUČIO: Posle 6 meseci analiziraćemo rad Vlade CG i odlučiti da li ćemo nastaviti da je podržavamo u Skupštini
Foto: Printscreen Youtube/RTCG - Zvanični kanal

Pokret za promene (PZP)

MEDOJEVIĆ PORUČIO: Posle 6 meseci analiziraćemo rad Vlade CG i odlučiti da li ćemo nastaviti da je podržavamo u Skupštini

Crna Gora

Pokret za promene (PZP) nakon pola godine analiziraće rezultate buduće crnogorske vlade i videti da li će i dalje nastaviti da je podržava u Skupštini, saopštio je lider Nebojša Medojević, navodeći da trpe pritisak birača zbog podrške novoj vladi.

Medojević je kazao da će pokušati tu ideju da dogovori sa kolegama Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem i da to bude zajednički stav Demokratskog fronta (DF).

„Da vidimo posle šest meseci šta je vlada uradila, posebno imajući u vidu naša obećanja i programske principe koje smo godinama predstavljali biračima. Mi već trpimo veliki pritisak naših birača“, kazao je Medojević. On je rekao da su birači PZP-a nezadovoljni predloženom vladom i da se smatraju prevarenim.

„Iste pritiske imaju Mandić i Knežević posebno zbog prvog sporazuma kojim su poništeni ključni programski principi Nove sprske demokratije i Demokratske narodne partije“, kazao je Medojević, prenose „Vijesti“.

On je naveo da ukoliko nova vlada krene da demontira, kako je kazao, sistem Mila Đukanovića, pokreće pitanje odgovornosti bivšeg režima i krene u reforme, da će nastaviti da ih podržavaju.

„Ogromna je verovatnoća, oko 75 odsto da ova vlada neće uraditi ništa od reformi i da ćemo mi posle pola godine morati da zauzmemo politički stav prema tome“, kazao je Medojević

On je rekao da se Crna Gora nalazi u istorijskom trenutku iz dva razloga - jer je pao režim Mila Đukanovića nakon 30 godina i zato što nova vlada treba da sprovode nužne političke reforme kako bi napravila diskontinuitet od prethodnog poretka i stvorila uslove za razvoj demokratije.

On je ocenio da nova vlada neće uraditi ono što bi trebalo da joj bude obaveza – demontaža jednog sistema, sprovođenje radikalnih političkih reformi.

„To podrazumeva otvaranje tajnih dosijea, lustraciju i još nekoliko reformi koje su obavezne“, rekao je Medojević.

On je naveo da će PZP podržati novu vladu zbog istorijskog trenutka i pada režima Demokratske partije socijalista (DPS).

„Zato ćemo glasati za ovaj kabinet, iako se ne slažemo ni sa programom, ciljevima, prioritetima, načinom formiranja. Imate ljude koji se prvi put susreću sa oblastima u kojima postoje ogromni problemi“, kazao je Medojević.

Medojević je najavio da će PZP korigovati način delovanja, funkcionisanja poslaničkog kluba, imajući u vidu da će nova vada biti, kako je ocenio, antievropska, antidemokratska i da je sastavljena od ljudi za koje nije niko glasao.

On je rekao da će PZP inicirati usvajanje niza zakona kako bi proverili da je nova većina za reforme.

Medojević je kazao da će inicirati donošenje zakona za vraćanje nadoknade majkama sa troje i više dece, zakona koji uvode krivično delo neisplaćivanje zarade radnicima, povećanje minimalne zarade, zakona o lustraciji, predloge revizija nekih privatizacija.

„Tu ćemo videti da li postoji većina za reforme u Crnoj Gori, jer ne verujemo da će ova vlada inicirati bilo šta od toga“, rekao je Medojević.

On je naveo da je jedan od prvih zakona koje će predložiti Skupštini biti zakon o otvaranju tajnih dosijea.

„U vezi sa tim već duže sarađujem sa eminentnim regionalnim i međunarodnim ekspertima. Bez otvaranja dosijea te države se ne mogu zvati demokratskim“, ocenio je Medojević.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...