KRIVOKAPIĆ U EKSPOZEU: Dobili smo mandat za promene, a ne zamene! Biću premijer koji će manje da priča, a više da radi! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT Skupstina Crne Gore

direktno

KRIVOKAPIĆ U EKSPOZEU: Dobili smo mandat za promene, a ne zamene! Biću premijer koji će manje da priča, a više da radi! (VIDEO)

Crna Gora -

"Država je snažna onoliko koliko su joj snažne institucije. Zato je jedna od naših najvažnijih obaveza da ih revitalizujemo, ojačamo njihovu efikasnost i vratimo poljuljano poverenje, rekao je u svom ekspozeu mandatar Zdravko Krivokapić.

"Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi. Desila se prva demokratska smena vlasti i ako odajemo počast prethodnoj vlasti, onda neko treba da dostavi podatke da bismo imali ciljeve koji su merljivi", kazao je Krivokapić na početku izlaganja.

"Izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, naše je da iskoristimo šansu i vratimo Crnu Goru na pravi put. Izvršna vlast, kao do sada, neće nametati diktat Skupštini. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Za zatečeno stanje odgovornost nosi isključivo prethodna vlast, ne građani i opozicija", dodao je mandatar.

"Dobili smo mandat za promene, ne zamene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima", istakao je on.

Po njegovim rečima prethodna vlast je konstantno unižavala standard građana. "Sloboda se danas oseća na svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod veruje u bolje sutra. Bezbedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovek", istakao je mandatar.

​Država je snažna onoliko koliko su joj jake institucije, dodao je on. "Nema tih pojedinaca ili paralelnih institucija koji smeju ili mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi. Želim da ispunim očekivanja svih onih koji su glasali za promene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promena plaše", kazao je Krivokapić.

"U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore", naveo je mandatar.

Krivokapić je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je u Parlamentu kazao i da uređivačka politika i profesionalni standardi Javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući. "Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvek nisu rešeni", dodao je on.

"Želeo bih da izrazim veliku zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim državama članicama na do sada izdvojenoj hitnoj, najpre medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori, namenjenoj borbi protiv pandemije kovida 19. Evropska unija je na delu pokazala da Crnu Goru vidi kao deo evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo, sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa", naveo je on.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona. “Počev od prioritetnih zakona o poreklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata”, kazao je Krivokapić.

Po njegovim rečima će svi "diskriminatorski zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele i svađaju građane Crne Gore biti uklonjene".

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora. ”Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmena Zakona o energetici”, najavio je Krivokapić. On je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

"Prepoznati smo kao prostor sa ozbiljnih implikacijama rizika transnacionalnog kriminala. Povećaćemo bezbednost našeg društva hapšenjem članova kriminalnih organizacija, sprečavanjem teških zločina, pokrenućemo finansijske istrage o poreklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmerne zarade", kazao je on.

​Mandatar je ponovio plan za ukidanje Nacionalnog koordinacionog tela (NKT). "Jedan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano telo, te kreiranje stručnog tela u skladu sa Zakonom. Stručno telo biće sastavljeno od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioritetni savetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mera i plana borbe protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, ali i očuvala ekonomija."

"Potrebno je da povratimo poverenje građana disciplinom i preporukama koje daje struka. Više neće biti selektivnog i diskriminatorskog pristupa", naglasio je on.

Svi diskriminatorski zakoni, kako je naveo Krivokapić, biće preispitani. "Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama. Nova Vlada će sprovesti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stvorila preduslove za održavanje demokratskih, fer i slobodnih izbora. Sređivanje biračkog spiska predstavlja važan preduslov za to", kazao je Krivokapić.

Ruka nove Vlade ostaje ispružena prema civilnom sektoru, poručio je mandatar.

Mandatar je predstavio sedam stubova nove Vlade: zelena ekonomija, digitalna tarnsformacija,regionalna saradnja, unapređenje konkurentnosti,socijalna zaštita društvo jednakih šansi, dobrota upravljanja - merilo rada Vlade

"Naša želja je da Crna Gora u dogledno vreme bude i suštinski ekološka država, a promociju koncepta ekološke države sprovodićemo kroz sva ministarstva", kazao je on. Mandatar je istakao da medije doživljavaju kao permanentne partnere u komunikaciji, konstruktivne kritičare "koji će nam ukazati na to što bi trebalo poboljšati".

"Trudićemo se da naš odnos sa medijima bude transparentan, što će doprineti razvoju i sprovođenju medijske politike koja će omogućiti slobodu izražavanja i slobodu medija u Crnoj Gori", kazao je on.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track