SINDIKAT MONTENEGRO ERLAJNZA PISAO VLADI CG: Gašenje nacionalnog avio-prevoznika poslednja, a ne prva opcija kojoj treba pribeći
Foto: EPA/Andrej Cukić

CRNA GORA

SINDIKAT MONTENEGRO ERLAJNZA PISAO VLADI CG: Gašenje nacionalnog avio-prevoznika poslednja, a ne prva opcija kojoj treba pribeći

Crna Gora -

Sindikat radnika Montenegro Erlajnsa uputio je otvoreno pismo Vladi Crne Gore, u kojem ističe da je gašenje nacionalnog avio-prevoznika poslednja, a ne prva opcija kojoj treba pribeći.

"Likvidacija kompanije nanosi nesagledivu štetu celokupnoj privredi Crne Gore, a ponajviše turističkom sektoru sa nesagledivim posledicama", navodi sindikat u pismu.

"U vremenu kada je IATA (Medunarodna asocijacija za vazdušni prevoz) pozvala vlade zamalja koje imaju svoj udeo u avio-kompanijama na hitnu intervenciju podrške avio-industriji, Vlada CG je rešila da okrene leđa porodicama 360 zaposlenih i to u periodu pandemije korona virusa", kažu iz sindikata MA.

Ističu da je restrukturacija legalna i legitimna opcija koju podržava Evropska unija i koja predstavlja prihvatljiv obrazac održivosti, a koje uporište ima i u uspešno sprovedenom modelu primijenjenom, između ostalih i u Er Fransu, Lot-u, Al Italia..., gđe su za ove avio-kompanije države našle model za opstanak i omogućile privremeno finansiranje i likvidnost.

Jasno nam je, napominju, da je održivost poslovanja MA nemoguća bez odobrenja državne pomoći za prevazilaženje teške situacije, dodatno uzrokovane pojavom kovid pandemije, kao i primene Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Erlajnsa.

Svesni smo da se mora obaviti stvarna restrukturacija za koju je neophodno pripremiti Plan restruktuiranja i finansijske konsolidacije kompanije, racionalizacije poslovanja i utvrdivanje broja zaposlenih u skladu sa veličinom flote, navode iz sindikata.

"Sve i da je najava o namerama Vlade CG o gašenju MA konačna, zaposleni u kompaniji su s pravom zabrinuti za svoju egzistenciju, obzirom na činjenjicu da ni uprava ni predstavnici Vlade CG nisu upoznali zaposlene o namerama. Napominjemo da zaposleni poslednjih meseci rade bez ličnih primanja i da im nisu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje unazad par godina, a da su profesionalno obavljali svoje dužnosti sve vreme", navodi se, pored ostalog, u pismu Sindikata radnika Montenegro Erlajnsa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track