ABAZOVIĆ TRAŽI IZRUČENJE SVETOZARA MAROVIĆA! Knežević poručuje: Beograd vam je za sve dežurni krivac
Foto: Nemanja Nikolić, Beta

Novi udar iz Crne Gore

ABAZOVIĆ TRAŽI IZRUČENJE SVETOZARA MAROVIĆA! Knežević poručuje: Beograd vam je za sve dežurni krivac

Crna Gora -

Potpredsednik crnogorske vlade zatražio izručenje bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore, iz DF mu odgovaraju da bi logičnije bilo da pokrenu postupak protiv Đukanovića

Vlada Crne Gore obnovila je zahtev po kojem od Beograda traži izručenje Svetozara Marovića, bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore, saopštio je juče potpredsednik vlade Dritan Abazović. Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže za Kurir da svako ko se ogrešio o zakon treba da se suoči s pravdom, ali da bi bilo logično da istovremeno otpočne postupak i protiv Mila Đukanovića, a da je očigledno „najlakše označiti Beograd kao dežurnog krivca za sve“.

Pravda zahtev

Naime, Abazović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da u cilju stvaranja boljih odnosa sa Srbijom vlada smatra da je opravdan zahtev za izručenje čoveka koji je personifikacija kriminala.

- Opravdano je da tražimo izručenje čoveka koji je personifikacija organizovanog kriminala i zbog štete koja je nanesena državi i budžetu. Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi - rekao je Abazović.

Knežević navodi da je Marović postupao sve do potpisivanja sporazuma o krivici po nalozima predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Milan Knežević
foto: Profimedia

Poslali preko DHL

- Čudi me zašto niko u novoj vladi nijednom nije spomenuo da je neophodno uz Svetozara Marovića procesuirati i njegovog formalnog i neformalnog šefa Mila Đukanovića, s kojim je više od dve i po decenije upravljao sudbinom Crne Gore. Ako im fale dokazi, spreman sam da ih dostavim, ako im fali hrabrosti, spreman sam da im pokažem, samo da se sve ne završi sa jalovim tvit objavama u kojima se stalno nešto traži od Srbije. Ali dok se oštrimo za Marovića, dobro bi bilo da se za početak uhapse oni koji su u Crnoj Gori, a koji su mu dozvolili da napusti Crnu Goru, a to je specijalni tužilac Milivoje Katnić, s kojim je sklopio sporazum o krivici, i predsednik Višeg suda Boris Savić, koji je potvrdio taj sporazum - kaže Knežević.

Dodaje da je najlakše prebaciti krivicu na Srbiju.

Inače, zahtev za izručenje Marovića poslat je preko DHL.

O Zakonu o slobodi veroispovesti

Svetinje dobile zaštitu

Skupština Crne Gore je na jučerašnjoj sednici vodila raspravu u vezi sa izmenama spornog Zakona o slobodi veroispovesti, i to tačno godinu dana nakon što je on donet. Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić kaže da su izmenjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe.

- Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu - rekao je Džomić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track