NASTAVAK SEDNICE CG SKUPŠTINE: Došli Krivokapić i Abazović, DIK odbio da verifikuje mandat poslanici vladajuće većine
Foto: EPA / Boris Pejović

opasno

NASTAVAK SEDNICE CG SKUPŠTINE: Došli Krivokapić i Abazović, DIK odbio da verifikuje mandat poslanici vladajuće većine

Crna Gora -

Poslanici vladajuće većine ušli su večeras u plenarnu salu, gde je nakon višesatne pauze trebalo da bude nastavljena sednica skupštine.

U Skupštinu su stigli premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, prenele su podgoricke Vijesti.

Uoči nastavka sednice došlo je do čarke između skupštinskih službenika, a nezvanično je novinarima objašnjeno da generalni sekretar Aleksandar Jovićević opstruira rad Skupštine, jer je član Državne izborne komisije.

Državna izborna komisija prethodno je odbila da verifikuje mandat Suadi Zoronjić koja je izabrana sa liste "Crno na belo", nakon što je Skupština danas obavestila da je Filip Adžić podneo ostavku.

Sednica je počela u 16.00, sa četiri sata zakašnjenja, bez prisustva opozicije, a kvorum je utvrđen prozivkom.

Kvorum prozivkom tražilo je deset poslanika u skladu sa Poslovnikom.

Sednica je trebalo da počne u 12.00, ali je kasnila zbog zasedanja skupštinskih tela i različitog tumačenja Poslovnika, čijim je izmenama omogućeno onlajn učešće u radu poslanicima koji su u samoizolaciji.

Šef Poslaničkog kluba koalicije Mir je naša nacija Boris Bogdanović zahtevao je na početku sednice da se kvorum utvrdi prozivkom, pravdajući to, kako je rekao, pokušajem opstrukcije rada parlamenta i pokušajem blokade od strane opozicije.

Pre početka sednice poslanik DPS Danijel Živković kazao je na konferenciji za novinare da je za kvorum potrebno fizičko prisustvo poslanika u skupštinskoj sali i da ima saznanja da je "jedna poslanica vladajuće koalicije u samoizolaciji".

Prethodno su poslanici DPS napustili sednicu Odbora za ljudska prava i slobode na kojoj je raspravljano o Predlogu izmena i dopuna zakona o slobodi veroispovesti, jer su bili nezadovoljni, između ostalog, što od 16 evidentiranih verskih zajednica čak 13 nije pozvano na sednicu Odbora.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track