Najnovije vesti

GOJKO PEROVIĆ: Đukanović je neumoran u pravljenju podela! SPC je crkva svih vernika bez obzira na naciju!
Foto: YouTube prtscr / Vijesti Online

odgovor na napade

GOJKO PEROVIĆ: Đukanović je neumoran u pravljenju podela! SPC je crkva svih vernika bez obzira na naciju!

Crna Gora

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavio je danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović "neumoran u pravljenju i produbljivanju podela" u zemlji i naglasio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), iako ima nacionalni predznak, crkva svih vernika, bez obzira na naciju.

Perović je za agenciju MINA naglasio da crkvu ne zanimaju identitetske podele, jer je ona, kako je naveo, namenjena svim ljudima dobre volje, prenose podgoričke Vijesti.

"Ali ovakvi anticrkveni tonovi sa kongresa jedne nominalno građanske i sekularne stranke zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu", poručio je Perović.

On je ocenio da Đukanović nije razumeo građane države čiji je predsednik, kao što, kako je rekao, ne razume sopstvenu crnogorsku istoriju.

Perović je naglasio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, "koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orijentaciju ka obnovi jedinstva s Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni sveštenici, vladike i monasi".

Đukanović je ranije danas optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz 1990-ih, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao je "najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma" 

On je dodao da je SPC u Crnoj Gori branila, kako kaže, navodno ugrožene svetinje, iako je, kako tvrdi, zapravo "providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore".

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Youtube prtscr / Vijesti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...