SLUČAJ DRŽAVNI UDAR: Ukinuta prvostepena presuda, suđenje se ponavlja, ali pred izmenjenim većem
Foto: Printscreen YouTube/Viši sud Podgorica

Apelacioni sud u podgorici

SLUČAJ DRŽAVNI UDAR: Ukinuta prvostepena presuda, suđenje se ponavlja, ali pred izmenjenim većem

Crna Gora -

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu u slučaju "državni udar", potvrđeno je danas podgoričkim "Vijestima".

Bivši general Žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić danas će izaći iz zatvora u Spužu, rekao je njegov advokat Dušan Jovović.

Predmet "državni udar" je vraćen Višem sudu u Podgorici, na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

"Veće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u donosu na postojanje krivičnih dela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta dela", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Viši sud, Podgorica, Crna Gora, Državni udar, suđenje
foto: Printscreen YouTube/Viši sud Podgorica

Prvostepenom presudom u ovom slučaju, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su 9. maja prošle godine na po pet godina zatvora. Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović je tada osuđen na godinu i šest meseci zatvora. Eduar Šišmakov osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track