Najnovije vesti

VAKCINE IZ SRBIJE STIŽU U CRNU GORU: Vlada za kašnjenje cepiva krivi bivšu vlast i objašnjava zašto odbija donacije biznismena
Foto: AP/Pavel Golovkin

prvo stiže 2.000 doza

VAKCINE IZ SRBIJE STIŽU U CRNU GORU: Vlada za kašnjenje cepiva krivi bivšu vlast i objašnjava zašto odbija donacije biznismena

Crna Gora

Prvi kontingent vakcina, donacije Srbije, stiže danas u Crnu Goru.

Prema najavama ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V koje su obezbeđene u dogovoru sa Srbijom, stići će avionom na podgorički aerodrom.

Narednih dana očekuje se još 2.000 doza.

U Crnoj Gori još nije počela vakcinacija, a Vlada za kašnjenje krivi prethodnu vlast.

Ipak, Vlada je odbila donaciju biznismena Petrosa Statisa koji je ponudio 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, kao i Olega Deripaske koji je nudio 100.000 ruskih Sputnjik V.

Obrazloženje Vlade je bilo da se vakcine dogovaraju samo na državnom nivou i da Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje mogućnost donacija.

Milo Đukanović
foto: EPA / Boris Pejovic

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je vakcina protiv korona virusa mogla da bude u upotrebi u toj zemlji još 24. januara.

Odgovarajući na pitanje medija da li je njegova aktivnost kao predsednika u borbi države protiv kovida bila nedovoljna i neadekvatna, kako je to često sugerisano u reagovanjima Ministarstva zdravlja i Vlade, on je kazao da je 21. januara informisao predsednika Vlade o ponuđenoj donaciji investitora Statisa.

"Iz iskustva sa ranijim donacijama, takođe u borbi protiv kovida znam da je ona dan kasnije mogla biti u Podgorici. Takođe, za dan se kontaktom našeg ministarstva sa proizvođačem mogla izvršiti provera da li je reč o originalnoj vakcini. Dakle, 24. januara je mogla biti u upotrebi. Danas je 17. februar", rekao je Đukanović.

On je istakao da saopštenja, izjave za javnost, pres konferencije Ministarstva zdravlja na temu nabavke vakcina predstavljaju neodgovorno zamajavanje javnosti.

"Ali, ne mešam se u nadležnost drugih, ustavom nadležnih odgovornih organa, posebno onih koji svoj autoritet grade na manipulaciji i podmetanju faktura za svoju neodgovornost drugima, uključujući i predsednika države", kazao je crnogorski predsednik.

U Crnoj Gori svakodnevno raste broj umrlih i zaraženih korona virusom. Danas je broj obolelih 8.636, umrlo je 11 osoba, a ukupno 910 tokom epidemije.

Najgora situacija u odnosu na broj stanovnika je u Tivtu i Budvi gde su uvedene oštrije mere.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...