TRAGOVI MEČETA U BERANAMA PRONAĐENI, ALI JE UPUCANI JASTREB UGINUO: Crnogorski stručnjaci upozoravaju da je situacija alarmantna
Foto: Facebook/Printscreen

upozoravaju na krivolov

TRAGOVI MEČETA U BERANAMA PRONAĐENI, ALI JE UPUCANI JASTREB UGINUO: Crnogorski stručnjaci upozoravaju da je situacija alarmantna

Crna Gora -

Jednu radosnu i jednu tužnu vest podelili su članovi Crnogorskog društva za proučavanje ptica (CZIP).

Radosna je da su tragovi mečeta čija je majka ubijena 18. februara u Beranama pronađeni u snegu, a tužna da je jastreb koji je u subotu pronađen povređen u Martinićima, uginuo.

Na Fejsbuk stranici "Bear in Mind" se navodi da su u subotu postavljene foto-zamke u Beranama kako bi se saznalo kuda se kreće meče, nakon što je ostalo bez majke.

"U snegu smo pronašli tragove koji pokazuju njegovo prisustvo, te ostavili hranu da mu se nađe. Ovaj poslednji slučaj ubijene mečke u Beranama, samo je jedan u nizu koji potvrđuje da se u oblasti lovstva, do sada, potpuno zanemarivala problematika krivolova, nedovoljnih inspekcijskih kapaciteta i nepostojanja harmonizacije propisa koji uređuju oblast, i na kraju rezultirala izostankom sprovođenja kaznene politike za počionice dela protiv prirode", navodi se.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je navedeno da je u jastreba pucano.

"Što nas sada dovodi do tačke da skoro svaki dan imamo slučaj krivolova, kojem se pod hitno mora stati na kraj. Moratorijum na lov u periodu od najmanje pet godina jer tako mora", navode iz CZIP.

Zahvalili su se Dejanu Krvavcu koji je dva dana brinuo o ptici.

Iz CZIP su upozorili da se stanje u oblasti lovstva u Crnoj Gori "već duže vreme može opisati kao alarmantno".

"Do te mere da je ubijanje nelovnih pa čak i zaštićenih vrsta postalo naša svakodnevica. Upravo su poslednja dešavanja kap koja je prelila čašu i postala poziv nadležnim institucijama da što pre postupe radikalno i oštro kako bi se ovaj problem rešio", navodi iz CZIP.

Nedavno je kod Tehničkih fakulteta u Podgorici pronađena sova, velika ušara (Bubo bubo) u koju je, kako je navedeno iz CZIP, pucano u više navrata, a uginula je od trovanja olovom.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track