NA PROVERI I IMOVINA DVA CRNOGORSKA MINISTRA: Agencija za sprečavanje korupcije Crne Gore ima detaljan plan rada za 2021. godinu
Foto: EPA / Boris Pejović

konačno

NA PROVERI I IMOVINA DVA CRNOGORSKA MINISTRA: Agencija za sprečavanje korupcije Crne Gore ima detaljan plan rada za 2021. godinu

Crna Gora -

Agencija za sprečavanje korupcije Crne Gore detaljno će ispitati prijavljene prihode i imovinu dva ministra i pet predsednika opština, predviđeno je Godišnjim planom provere za 2021. godinu.

"Dodatna provera, kao treća vrsta provere izvešaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, odnosi se na provjeru 20 odabranih funkcionera polazeći od osetljivosti oblasti i položaja koju javni funkcioner vrši, a u skladu sa preporukama eksperata Savjeta Evrope", navodi se u obrazloženju godišnjeg plana koji potpisuje direktorica Jelena Perović.

Zato će ove godine pod lupom Agencije biti ministri dva ministarstva koja upravljaju najvećim delom sredstava koja se dodjeljuju kroz javne nabavke, direktori dvaju uprava, predsjednici pet opština, pet članova odbora direktora javnih preduzeća u kojima država ima najmanje trećinu udjela u vlasništvu, načelnici sektora za urbanističko planiranje u dve opštine, kao i direktori dve veće zdravstvene i obrazovne institucije.

Imena lica obuhvaćenih proverom biće dostupna, kako se navodi, nakon okončanja postupka provere.

U toku godine Agencija sprovodi i postupak provere tačnosti i potpunosti imovinskih kartona, na osnovu slučajnog odabira.

Zakonom o sprečavanju korupcije je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi tačne i potpune podatke u svojim imovinskim kartonima. Ko to ne uradi, Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 evra.

Godišnjim planom predviđeno je da se pod ovom vrstom kontrole nađe oko 884 imovinska kartona. Radi se o detaljnoj obradi i proveri podataka prikupljenih iz baza institucija sa kojima Agencija ma potpisane sporazume o saradnji, među kojima su Poreska uprava, uprava za nekretnine, Centralna banka, Ministarstvo unutrašnjih poslova...

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja