DAMJANOVIĆ: Građani Nikšića poručili da nisu zadovoljni reformama i privođenjem pravdi korumpiranih kadrova DPS!
Foto: Z. Š.

prvi test krivokapićeve vlade

DAMJANOVIĆ: Građani Nikšića poručili da nisu zadovoljni reformama i privođenjem pravdi korumpiranih kadrova DPS!

Crna Gora -

Izbori u Nikšiću su prvi test Vlade Crne Gore formirane 4. decembra prošle godine, posle izbora održanih 30. avgusta, ocenio je crnogorski političar Igor Damjanović.

Damnjanović je za TV K1 kazao da su građani juče u Nikšiću poručili da nisu zadovoljni dinamikom reformi, oslobođenja institucija i privođenja pravdi korumpiranih kadrova DPS-a, za koje kaže da ih ima u svakoj instituciji.

Ukazao je da je na ovim izborima DPS, bez obzira što je izgubio kontrolu nad centralnom vlašću u Crnoj Gori, zadržao identičan broj glasova, odnosno svega nekoliko stotina manje.

"Građani su poručili da nisu zadovoljni politikom Vlade Crne Gore, dinamikom reformi, dinamikom oslobođenja institucija i dinamikom privođenja pravdi korumpiranih kadrova DPS-a kojih ima u svakoj državnoj instituciji", naveo je Damnjanović.

Na pitanje da li je moguće da neka politička situacija dovede do toga da se održe prevremeni predsednički izbori, Damnjanović kaže da u ovom momentu to nije moguće.

"Bilo bi moguće u jednom momentu da je pokazano maksimalno poverenje i da su se politički subjekti kojima je narod poverio da formira Vladu ponašali drugačije od 30. avgusta i da je produžen pritisak na (predsednika) Mila Djukanovića", kazao je.

Dodaje da je, međutim, došlo do sukoba između subjekata koji sada čine Vladu, njihovih trvenja i podseća da je Vlada "jedva formirana", kao i da je formirana nešto pre malo više od 100 dana.

"Ali, ni 100 dana nije malo, 100 dana nije malo da se donesu neke odluke s obzirom na to kakav ste sistem nasledili", kazao je Damnjanović i podsetio da je u Srbiji posle 5. oktobra 2000. godine, SPS izgubila dve trećine glasova na izborima koji su usledili nakon nekoliko meseci.

U Crnoj Gori se to nije desilo, ističe Damnjanović i kaže da je veliki razlog za to što nije bilo promena, pogotovu kada je reč o promenama zakona o tužilaštvu.

"Izmene tog zakona su bile spremne, ali nakon sugestije iz Brisela i pretnje da nazadujemo u integracijama, povučen je i zadržani su korumpirani i jako loši kadrovi", rekao je Damnjanović.

Povodom ocena da je Crna Gora trenutno duboko podeljena država rekao je da je polarizacija koja je iskazana na izborima 30. avgusta zadržana.

Na pitanje koja je tema sada broj jedan u Crnoj Gori, da li izbori u Nikšiću ili pandemija virusa korona i vakcinacija, Damnjanović kaže da je danas političko-društvena tema broj jedan izbori u Nikšiću.

Govoreći o vakcinaciji, podsetio je da je bilo obećavanja da će biti samo vakcinacija Fajzerovom vakcinom, zatim da se alternativno razgovaralo s Rusima i Kinezima, a da iz EU nikakva pomoć po tom pitanju nije stigla.

Dodaje da je onda krenulo loše, a da su tada pomogle prvo Srbija, pa Rusija i Kina.

Kurir.rs/Tanjug

Bonus video:

02:27

Dejan Miletić: Povačenje sa vlasti Mila znači ili odlazak u zatvor ili beg iz Crne Gore

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track