VELIKA PROTESTNA VOŽNJA U PODGORICI: Vozači autobusa negoduju zbog korona mera i nedovoljne pomoći (VIDEO)
Foto: Youtube/CGNEWS

hoće da im se odgovori na zahteve

VELIKA PROTESTNA VOŽNJA U PODGORICI: Vozači autobusa negoduju zbog korona mera i nedovoljne pomoći (VIDEO)

Crna Gora -

Crnogorski autobuski prevoznici organizovali su protestnu vožnju zbog negativnog uticaja mera za suzbijanje pandemije, kao i zbog, kako tvrde, male pomoći koja im je dodeljena. Protest je organizovala NVO „Klaster prevoza Crne Gore“, a u vožnji je učestvovalo više od 120 autobusa iz 70 firmi.

Protestne vožnje će se, kako je najavljeno, organizovati i sutra i prekosutra.

Vožnja je krenula u 11 sati i 55 sa autobuske stanice Podgorica, a vozači su se kretali ka glavnim bulevarima u gradu do naselja Kruševac, stvorivši velike gužve u centru grada.

Predstavnik te NVO Milan Stanović kazao je da su primorani na ovakav vid protesta, jer nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija na zahtev da im se pomogne.

"Zato smo ovde da ih podsetimo da i mi postojimo i da smo u problemu, a da njihov odnos koji je krajnje nekorektan nije uopšte prihvatljiv za naše prevoznike. Uopšte nas ne konstatuju, jer nemamo nikakve odgovore na naše dopise, a evo se već godinu dana dopisujemo s njima“, kazao je Stanović. Kako bi se razišli s ulica zatražio je od ministara Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Jakova Milatovića da ih prime na sastanak.

On je najavio proteste za sutra i prekosutra, i to po krug više nego danas.

„Osim ako nam se ne obrati ministri koje sam pozvao. Ja bi ih ovim putem podsetio da su na ovim pozicijama kako bi bili nama na usluzi. Mi smo ti koji njihove plate plaćamo, a zbog njihovog neadekvatnog odnosa, mi smo tu gde jesmo. Nadam se da će naći sat vremena za nas u bilo koje doba dana”, istakao je Stanović.

Dodao je da se zahtevi auto-prevoznika tiču spasavanja ove branše.

"Tražimo direktnu finansijsku pomoć od 500 evra po svakoj voznoj jedinici. Zahtevamo i posebnu kreditnu liniju kod Investicionog razvojnog fonda, gde bismo mi mogli da se zadužimo po povoljnijim kamatnim stopama i gde bi se naši autobusi prihvatili kao osnovna sredstvo kao kolateral. Tu je i reprogram poreskih obaveza na 24 meseca, oslobađanje plaćanja tunela Sozina. Jedna bitna stavka, koja je nepravedno ukinuta u avgustu jeste i povratak akcize koja je ukinuta“, naveo je Stanović.

Stanović je istakao da im trebaju konkretni odgovori kako bi znali kakve poslovne odluke da donose.

„Da li ćemo ići u otpuštanje radnika, što mi apsolutno ne želimo, jer ovo je branša koja, u normalnim uslovima, ima deficit radne snage i ima potencijal da zaposli još radne snage kada sve ovo prođe. Ali ako budemo primorani mi ćemo morati i radnike da otpuštamo. Nama su potrebni odgovori i to ne odgovori putem medija, nego odgovori na dopise”, poručio je predstavnik te NVO „Klaster prevoza Crne Gore“.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track