NOVE MERE U CRNOJ GORI: Škole zatvorene do 1. aprila, pooštrena pravila u Šavniku i Beranama
Foto: Youtube/Printscreen

epidemiološka situacija

NOVE MERE U CRNOJ GORI: Škole zatvorene do 1. aprila, pooštrena pravila u Šavniku i Beranama

Crna Gora -

Sve vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori biće zatvorene do 1. aprila, odnosno, obavljaće se onlajn.

Kako je saopštila epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović za opštine Berane i Šavnik donete su nove mere koje važe do 31. marta.

U Beranama zabranjuju se ulazak i izlazak iz opštine, zabranjeno je kretanje nakon od 21 časa do 5 sati narednog dana.

Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta.

Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za decu i odrasle na otvorenim javnim mestima; zabranjuje se rad restoranima i kafićima, ali je dozvoljeno pripremanje i izdavanje hrane po porudžbi od 7 do 22 časa.

Takođe, zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i sl, teretana, a na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoletna lica na otvorenom.

Sa druge strane, dozvoljen je rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20 sati, kao i neprehrambenim prodavnicama.

U Šavniku, s obzirom na porast broja obolelih, od ponoći do 31. marta, zabranjuju se: ulazak i izlazak iz opštine (osim tranzita kroz opštinu); masovna/socijalna okupljanja, rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu, rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, teretana, frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih delatnosti.

Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, semena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica. Takođe je na snazi policijski čas od 21 sat do 5 ujutru.

Od subote, 20. marta u Herceg Novom mere su popuštene. Novljanima je dozvoljeno kretanje do 21 čas, rad prehrambenih, ali i svih drugih prodavnica do 20 časova. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, i nema izlaska ni ulaska u grad osim uz potvrdu.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track