ISPRAVKA CRNOGORSKI MUP NE ODUZIMA LJUDIMA DRŽAVLJANSTVO, BIĆE IM DATA OPCIJA IZBORA
Foto: Shutterstock

ISPRAVKA CRNOGORSKI MUP NE ODUZIMA LJUDIMA DRŽAVLJANSTVO, BIĆE IM DATA OPCIJA IZBORA

Crna Gora -

ispravka U originalnoj verziji teksta na Kuriru, o saopštenju CG MUP-a interpretirano je da će država automatski obrisati preko 2.000 državljana iz evidencije i time im oduzeti državljanstvo, jer je utvrđeno da imaju pasoš druge države - što nije tačno! Ovde se nije radilo o konačnom postupku, već, kako saopštenje eksplicitno navodi, njima će biti ukazano da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge zemlje, pa će im se dati opcija izbora.

Izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu ovim tvrdnjama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore saopštilo je da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti, za nekoliko dana, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države.

Njima će biti omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Saopštili su da je, od osam hiljada građana, koji se nalaze u biračkom spisku Herceg Novog, Nikšića i Crne Gore, za sada obuhvaćenih postupkom provere MUP-a, zbog pretpostavke da pored državljanstva Crne Gore, imaju i državljanstvo druge države, za 595 osoba utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo.

Za ta lica, samim tim, neće biti pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, navode iz ministarstva.

Ističu da osobe koje su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države prije 3. juna 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u Uverenje o državljanstvu, Izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rešenjem o prijemu u državljanstvo druge države.

"Ovim se proces provere ne završava, jer još traju provere za preostali broj građana”, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track