PODGORICA PROSLAVLJA KRSNU SLAVU: Na Markovdan će zbog epidemioloških mera ipak izostati tradicionalna litija
Foto: Profimedia, Screenshot Youtube

vera

PODGORICA PROSLAVLJA KRSNU SLAVU: Na Markovdan će zbog epidemioloških mera ipak izostati tradicionalna litija

Crna Gora -

Iz Crkvene Opštine saopšteno je da ove, kao ni prethodne godine, neće biti tradicionalne litije ulicama Podgorice.

Danas je praznik Svetog apostola i jevanđelista Marko. On je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj Poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom.

Marko je napisao Sveto Jevanđelje, koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. Posejao je seme hrišćanstva po Liviji, Amonikiji i Pentapolju.

Iz Pentapolja je otišao u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkope i učvrstio hrišćanstvo. Svoje propovedi je potkrepljivao mnogim čudesima i dobrim dijelima.

Stradao je od neznabožaca koji su ga uhvatili i uz silne pogrde vukli po ulicama Aleksandrije. Sav izranavljen i krvav dospeo je u tamnicu, gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Gospod.

Sutradan su ponovo počeli da ga muče, ali je on izdahnuo i otišao dušom u bolji svet.

Markovdan je slava Podgorice.

Crkvena Opština podgorička saopštila je pre tri dana da, kao i prethodne godine, zbog poštovanja zdravstvenih mera i nemogućnosti održavanja javnih skupova sa većim brojem ljudi, neće organizovati tradicionalne litije za Markovdan (8. maj) i za Svetog Vasilija Ostroškog (hodočašće za Ostrog, 10. maja).

"Čestitajući vernom narodu i svim ljudima dobre volje najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, molimo se Vaskrslom Gospodu da od celokupnog ljudskog roda u čitavom svetu otkloni najnoviju pandemiju virusa korona koja je odnijela više od milion života u svijetu i koja je ostavila teške posledice po zdravlje ljudi. Iz tog razloga obaveštavamo verni narod da, kao i prethodne godine, Crkvena opština podgorička, iz razloga poštovanja zdravstvenih mjera i nemogućnosti održavanja javnih skupova sa većim brojem ljudi, neće organizovati tradicionalne Litije za Markovdan ( 8. maj ) i za Svetog Vasilija Ostroškog (hodočašće za Ostrog, 10. maja)", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, "praznik Svetog Marka zaštitinika grada Podgorice i Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca proslavićemo služenjem Svetih Liturgija u hramovima Podgorice".

"Ostajemo u nadi da će Vaskrsli Gospod donijeti zdravlje cjelokupnom ljudskom rodu, kao i pokoj dušama svima koji su postradali u savezničkom bombardovanju Podgorice 5. maja 1944. godine. Hristos Vaskrse ! Vaistinu Vaskrse!" – zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/In4s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track